Baklava

Shutterstock

SASTOJCI

- 1 kg gotovih kora (jufki) za baklavu
- 900 g mlevenih oraha
- 100 g seckanih oraha
- 150 g šećera
- 250 g maslaca
- 100 ml ulja

Preliv

- 1 kg šećera
- voda
- limun

PRIPREMA

1. Pripremiti sirup: sipati šećer u lonac i preliti ga vodom (da bude dva prsta iznad šećera). Kuvati oko 20 minuta - tečnost ne sme biti pregusta. Dodati limun.

2. Iseći kore po meri pleha u kom će se baklava peći. Potom na blagoj vatri istopiti puter (paziti da ne promeni boju) i pomešati ga s uljem.

3. U pleh prvo staviti tri kore, premazati ih toplom smesom putera i ulja (to će dati hrskavost kori), na njih stavite sve iseckane orahe. Preko toga staviti dve jufke, pa ih premazati smesom putera i ulja, pa ih posite mlevenim orasima prethodno pomešanim sa 150 g šećera. Tim redosledom slagati baklavu do kraja. Na kraju je prekriti s tri kore, i to tako što svaku, nakon stavljanja, premažete puterom, osim poslednje. Pre sečenja pritisnite baklavu dlanovima i izravnajte je. Nakon toga je isecite.

4. Baklava zatim ide u rernu: prvo desetak minuta na 190 stepeni dok ne dobije svetlo smeđu boju, a onda je 45 minuta peći na 150 stepeni. Ako vam se učini da će biti pretamna, pokrijte je aluminijskom folijom i nastavite da je pečete.

5. Vruću baklavu zalijte hladnim prelivom. Baklava je najbolja kad odstoji dan ili dva, na hladnom mestu.