Mirina žuta torta

Shutterstock

Sastojci:

Kore

- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 250 g seckanih oraha
- 250 g suvih smokava
- 250 g suvog grožđa
- 4 ravne kašike brašna

Fil

- 12 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 1 šolja mleka
- 300 g maslaca

Priprema:

1. Mikserom dobro umutiti šest belanaca. Postepeno dodavati šećer i mutiti sve dok se on ne istopi. Nakon toga isključiti mikser i dodati 125 g seckanih oraha, 125 g suvih smokava, 125 g suvog grožđa i na kraju dve ravne kašike brašna. Sve to umešati varjačom. Masu sipati u veliki pleh obložen papirom za pečenje prethodno premazan puterom. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta (čim počne da žuti odozgo, gotova je). Kad se ohladi, preseći je na dva dela.

Isto uraditi sa drugom polovinom namirnica da dobijete još jednu koru koju takođe treba podeliti na dva dela (ukupno četiri kore).

2. Fil: U šerpu sipati vodu i staviti je na laganu vatru da proključa. Drugu, manju šerpicu, staviti u nju pa mikserom mutiti 12 žumanaca sa 12 kašika šećera. Na kraju dodati dve kašike brašna i šoljicu mleka i sve to mutiti varjačom dok se masa ne zgusne. Skoro ohlađenu masu sjediniti sa 300 g prethodno umućenog maslaca.

3. Filovati kore i na kraju tortu posuti seckanim orasima.