Nekoliko političara ovih dana, kao i sav normalan svet, sprema ajvar, džemove, slatko...
To što većina ljudi misli da političari izgube kontakt s realnošću kad zauzmu neku poziciju, nije baš tačno. Bar nije u nekim slučajevima. Evo, neki od političara, kao i sav običan svet, ovih dana - spremaju zimnicu!
Božović, koji živi u blizini pijace Zeleni venac, kaže da će priprema zimnice kod njega ove godine izostati.
- Paprika uopšte nije kvalitetna i problem je što ne možete većinu namirnica da kupite od pravog seljaka, nego od preprodavaca. Iako izgleda dobro, paprika je unutra trula. A pogledajte i cenu! Pa to je 100 dinara! - požalio nam se Božović, a zatim i probrao kilogram paprike za salatu i otišao do tezge na kojoj uvek kupuje kajmak.
- Još nije vreme za kiseli kupus, ali ni to neću zaobići - najavio je Božović.
Jovičić je zašao među tezge kako bi pazario paprike, krastavčiće i kupus za zimnicu.
- Ovo je moja omiljena pijaca, na koju rado svratim sa suprugom. Cene su vrlo pristupačne, ako se ima u vidu koliko je napora i truda uloženo da ovo povrće bude uzgojeno - kaže Jovičić.
- Mi ništa od voća i povrća ne kupujemo jer je na sestrinom imanju sve organska proizvodnja i sva paprika, paradajz i šljive su isključivo za našu porodicu. Ove godine smo tradicionalno, po receptu naše bake, spremili blagi i ljuti ajvar, ali i pinđur - pohvalila se Jovanovićeva.
RECEPT
Po Sandinoj recepturi Svekrvin džem
PRIPREMA
Ovo je recept poslanice DSS Sande Rašković Ivić:
- Pravim džem koji se zove „svekrvin džem“. Uzmem 5 kg šljiva, operem ih, presečem i povadim koštice. Ređam u sud red šljiva, red kristal šećera dok sve ne utrošim. Šećera treba da bude 1 kg na 5 kg šljiva. Ostavim da prenoći. Sutradan džem kuvam na srednje jakoj vatri, a pred kraj dodam dva oljuštena limuna isečena na tanke kriške i jednu šoljicu ruma.
SASTOJCI
5 kg šljiva
1 kg šećera u kristalu
2 limuna
1 šoljica ruma