Hrana je uslovno važna za život i dobro zdravlje i zato se prilikom savetovanja o ishrani treba obratiti stručnjaku (dijetoterapeutu) jer se planovi ishrane prave individualno.
U eri masovnog prodora interneta koji se nalazi u svakom domu, dosta ljudi savete o zdravlju i ishrani traži upravo putem društvenih mreža, a u poslednje vreme u tome im pomažu i „pametni” telefoni. Prošle godine je utvrđeno da postoji više od 40.000 aplikacija vezanih za zdrav život, a najveći deo njih upravo se odnosi na ishranu. Osim toga, pojedinci veruju nestručnim dijetama iz nekih časopisa, pa posle toga završe kod lekara sa enormnim viškom kilograma ili poremećajima ishrane.Rešenje leži u obraćanju za pomoć stručnjaku koji će svakoj osobi posvetiti posebnu pažnju i pomoći da se dođe do idealne linije.
Dijetoterpeut profesor dr Budimka Novaković, sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, objašnjava da su hrana i ishrana uslovno važne za život i dobro zdravlje i da se prilikom savetovanja o ishrani treba obratiti stručnjaku iz oblasti ishrane. U Republici Srbiji, lekar subspecijalista, dijetoterapeut je prava stručna adresa za savetovanje o ishrani. – Kada je u pitanju zdravlje i pravilna ishrana najveći broj građana prvo traži informacije na različitim internet stranicama ili putem društvenih mreža, zatim u ,,lifestyle” časopisima što nije najbolji način informisanja, a vrlo često može biti uzrok oštećenja zdravlja. Sigurano da postoje internet stranice stručno veoma uglednih organizacija iz oblasti ishrane, ali građani uglavnom ne znaju za iste. Dijetoterapeut može dati korisne informacije koje sajtove treba koristiti da bi se dobile stručne i korisne informacije iz oblasti ishrane – kaže dr Novaković.
Na koji način se pravi plan ishrane, kako se prati napredak osobe koja je potražila pomoć i kako se dolazi do željenog rezultata?– Planovi ishrane se prave individualno. Važne odrednice svakog plana ishrane su: uzrast, pol, fiziološko stanje (trudnoća, dojenje), zdravstveno stanje, dnevni nivo fizičke aktivnosti, klimatski uslovi u kojoj osoba živi i radi. Dodatne specifičnosti su: kulturne, verske, socijalne i ekonomske. Prvi susret dijetoterapeuta i pacijenta nikako ne treba da bude i jedini. Predloženi plan ishrane, njegovu primenu i efikasnost treba redovno pratiti i ukoliko bude potrebno i korigovati što je stručna preporuka. Samo stalnom saradnjom dijetoterapeuta i pacijenta može se postići željeni cilj – smatra dr Budimka Novaković.
Prilikom ,,držanja dijete’’, ljudi prave mnoge greške. Koje su najčešće? – Prvo treba razmotriti izraz dijeta. Kada se kaže dijeta, u našoj sredini se obično misli na način ishrane koji treba da pomogne u smanjenju telesne mase. Diet je reč iz engleskog jezika koja znači ishrana. Ishrana može biti pravilna ili nepravilna, a kada se ishranom leči neka bolest ili umanjuju tegobe u nekoj bolesti onda se radi o medicinskoj nutritivnoj terapiji.Najčešća greška osoba koje žele da smanje telesnu masu je učestala primena kratkotrajnih brzih promena načina ishrane (engl. Fasting diet; FAD) koje brzo dovode do gubitka nekoliko kilograma, a po prestanku primene još bržeg vraćanja većeg broja kilograma. Sledeća česta greška jeste mišljenje da nam određena namirnica može pomoći u smanjenju telesne mase. Upražnjavanja pravila koje se namirnice ,,mogu ili ne mogu” konzumirati zajedno takođe je veoma česta greška. Jednolična ishrana je sledeća greška, te se tokom određenog vremenskog perioda konzumiraju samo ugljeni hidrati ili se jede samo voće. Korišćenje ,,sveobećavajućih sredstava za smanjenje telesne mase” ili velike količine dijetetskih proizvoda proteina je jedna od veoma zastupljenih grešaka. Navedene greške ili zablude su samo neke od velikog broja pogrešnih postupuka koje se primenjuju u želji da se što efikasnije smanji telesna masa – naglašava dr Novaković.
Ali, kako se odupreti svim onim namirnicama koje volimo da jedemo, a koje nam nisu dozvoljene ako želimo da održimo liniju? – Kada se planira ishrana za smanjenje telesne mase mora se stručno osmisliti ishrana koja sadrži i namirnice koje neka osoba želi da konzumira, a nisu u skladu sa pravilnom ishranom. Najčešće su to slatkiši i njih treba uračunati u diskrecione kalorije – zaključila je dr Novaković.