Puštanje "vetrova" najnormalnija je biološka funkcija i neizostavni deo probave, a može biti itekako korisno za zdravlje.
Taj čin ne zaobilazi nikoga, koliko god ga nekad pokušavali sakriti. Puštanje "vetra" ima i pozitivne učinke na zdravlje. Predstavljamo vam šest pozitivnih razloga:
1. Smanjuje nadutost - Ako se nakon obroka osećate naduto, glavni krivac verovatno je gas koji čeka da pobegne. Pustite ga i smanjite osećaj nadutosti i nelagode.
2. Dobro je za zdravlje debelog creva - Zadržavanje gasa, prema nekim istraživanjima, može ugroziti zdravlje debelog creva, a logično je tad kako ga je uvek bolje pustiti.
3. Odličan je sastav za rano upozoravanje na potencijalne bolesti - Ekstremni mirisi, česta flatulencija i čudni bolovi mogu biti indikator netolerancije na laktozu, a mogu otkriti i ozbiljnije bolesti.
4. Miris je dobar za vas - Da, dobro ste pročitali, mirisanje vlastitog prdeža može za vas biti itekako korisno. Zvuči pomalo čudno, no studije su pokazale kako spoj koji u malim količinama proizvodimo kod gasova može pomoći u sprečavanju nekih bolesti, između ostalog, može pomoći i u sprečavanju srčanog udara.
5. Može pomoći u balansiranju ishrane - Različita hrana proizvodi različite gasove, a iz toga se mogu iščitati razni podaci. Na primer ako jedete previše crvenog mesa, miris bi mogao biti jako neugodan (kao i kod kuvanih jaja) i slično. Ako jedete samo kuvano, na vašoj probavi i to će se osetiti.
6. Veliko je olakšanje - Suočimo se s istinom - veliki je osećaj olakšanja pustiti gas koji držite u sebi. Samo da nije u pogešnom društvu...