Uživajte u gurmanlucima i mršavite

Shutterstock

Šta da jedete ove jeseni? Toliko je kombinacija koje ne goje da biste se zaprepastili.

Da bismo mogli da napravimo poređenje treba da znate da, recimo, jedna klasična musaka, puna tepsija sa sobom nosi više od 3500 kalorija. Sličnu kalorijsku vrednost ima i jedna velika pica.

I to nisu strašne brojke. Sada kada znate, dovoljno je sami sebi da odredite veličinu porcije. Ako znate da tokom dana, čitavog dana treba da unesete oko 2000 kalorija, a da idealan doručak treba da ima od 200 do 400 kalorija, znate da za ručak smete malo da se opustite.

Dajemo vam predloge sa svim izračunatim kalorijskim vrednostima. Uglavnom je reč o obrocima za više osobe, ali i o hrani koju možete da kuvate danas i recimo nosite dva dana na posao.

Kada budete videli koje smo vam đakonije pripremile, koje po porciji imaju malu kalorijsku vrednost, shvatićete da je brojanje kalorija savršena stvar za kontrolu težine.

Možete da jedete sve što poželite, a ako je baš kaloričan obrok, jednostavno – smanjite porciju.

Uživajte u gurmanlucima i mršavite!

Profimedia 

Musaka od povrća

Za 2 osobe

Potrebno je

500 g krompira 435 kcal

veći patlidžan 32 kcal

2 manje tikvice 30 kcal

3 paradajza 57 kcal

maslinovo ulje 135 kcal

suvi biljni začin -

so -

ruzmarin -

Ukupno: 689 kcal

Po osobi: 345 kcal

Priprema

Povrće isecite na kolutove i propržite ga s obe strane na gril tiganju. Poređajte povrće u pleh, naizmenično slažući krompir, patlidžan, tikvice i paradajz. Prelijte maslinovim uljem, seckanim bosiljkom i pecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni.

Profimedia 

Paprike sa plavim patlidžanom

Za četiri osobe

1 kg paprika 280 kcal

2 srednja patlidžana 130 kcal

4 paradajza 114 kcal

200 g. luka 84 kcal

2 čena belog luka 38 kcal

1 dl ulja 900 kcal

2 dl paradajz soka 48

soli po ukusu

Ukupno 1594 kcal

Po osobi: 399 kcal

Priprema: U pleh sipajte naseckani crni luk, paprika, plavi patlidžan, paradajz, beli luk, peršun i celer.

Prelijte sa uljem i sokom od paradajza. Promešajte da se povrće izmeša. Pokrijte alu-folijom. Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta. Povremeno promešajte. Posle 30 minuta skinite foliju i dopecite još 15 minuta. Izvanredno je kao toplo, ali I kao hladna salata.

Profimedia 

Pečene paprike punjene sirom i šunkom

Za tri osobe

6 paprika 280 kcal

200 g sira 616 kcal

1 dl pavlake 192 kcal

150 g šunke 411 kcal

1 supena kašika maslinovog ulja 135 kcal

peršun list

soli i bibera po ukusu

Ukupno 1634 kcal

Po osobi: 530 kcal

Paprike ispecite u rerni na pek papriru. Ostavite pokrivene da se ohlade. Oljuštite i ostavite da se ocede. Izdrobite sir, dodajte seckanu šunku i pavlaku. Promešajte i dodajte seckani peršun list, soli i bibera po ukusu. Papriku isecite po jednoj strani, očistite od semenki pa stavite po kašiku fila i savijte kao fišek. Malo posolite i prelijte maslinovim uljem da se ne osuše. Pospite peršunom.

Šnicle od ćuretine i plavog patlidžana

Za 4 osobe:

1 plavi patlidžan 32 kcal

4 ćureće šnicle (oko 150 g) 215 kcal

2 kašičice ajvara 40 kcal

100 g fete 370 kcal

pola krastavca 14 kcal

300 g punomasnog jogurta 186 kcal

So -

4 kašike ulja 540 kcal

beli biber 7 kcal

1 čen belog luka 11 kcal

malo šećera 10 kcal

Ukupno za 4 osobe: 1425 kcal

Ukupno po osobi: 356 kcal

Plavi patlidžan isecite po dužini na 4 kriške. Svaku krišku posolite sa obe strane i ostavite da odstoji. U velikom teflonskom tiganju zagrejte dve kašike ulja. Patlidžan osušite papirnom salvetom, pa ga ispržite na zagrejanom ulju sa obe strane. Izvadite i ostavite da se ocedi na papirnom ubrusu. Šnicle izlupajte, posolite i pobiberite, pa ih premažite ajvarom. Fetu isecite na kriške rasporedite preko šnicli. Svaku šniclu preklopite i pričvrstite čačkalicama. U dubljem sudu zagrejte 2 kašike ulja i na njemu ispržite meso, oko 5 minuta sa svake strane. Napravite salatu od jogurta, belog luka, šećera I krastavaca.

Profimedia 

Pečena piletina sa paradajzom i maslinama

Sastojci:

Za 4 osobe

1 limun – 14 kcal

2 paradajza – 29 kcal

1 glavica luka – 18 kcal

malo karanfilića -2 kcal

nekoliko maslina – 78 kcal

2 kašike maslinovog ulja – 269 kcal

Kg piletine, bez kože, isečen na 8 komada- 1350 kcal

kašičica soli i malo bibera -4 kcal

pola šolje belog vina – 85 kcal

Ukupno: 1845 kcal

Po osobi: 461 kcal

Priprema: Očistite koru od limuna. U tiganj u kome ćete peći, iseckajte paradajz, beli luk, masline, izrendajte koru limuna i stavite 1 kašiku ulja. Preko toga stavite piletinu i pospite još jednom kašikom ulja. Pecite do 40 minuta, dok piletina ne bude skroz pečena. Kada se ispeče, iscedite limun i prelite belim vinom.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com