Izbegavate belo vino, jer vam stvara osećaj oporosti u ustima? Neki izbegavaju i ostala, ali više to neće morati da rade, jer uz pomoć jednog trika možete zadovoljno uživati u svom omiljenom piću.
Ponekad nema ništa bolje od uživanja u čaši dobrog vina.
Ali šta je s taninima?
Verovatno ste već negde čuli za ovaj izraz koji se najčešće povezuje sa vinima, čajevima, nezrelim voćem, kao i gorkim namirnicama i napicima.
Ipak, veliki broj ljudi ne zna šta su zapravo tanini. Oni predstavljaju fenolna jedinjenja, koja možete da pronađete u određenim biljkama i algama. Stvaraju suv, opor ukus u vašim ustima.
U istoriji su se koristili za sušenje životinjskog krzna, ali danas su ipak najpoznatiji zbog uticaja koji imaju na hranu i piće.
Kada se tanin nađe u vašim ustima, spaja se sa proteinima u pljuvački i sprečava ih da obavljaju svoju funkciju.
Naime, proteini održavaju vaša usta vlažnim da biste lakše gutali hranu koju konzumirate.
Namirnice koje će da izazovu ovaj “suvi” osećaj u vašim ustima su vino, određeni čajevi, kafa, grejpfrut, bobičasto voća, tamna čokolada, grožđe i zelene banane.
Ne morate da izbegavate ovu hranu i piće da biste sprečili sušenje usta, dovoljno je da posle njihovog konzumiranja pojedete šačicu badema i sve će se vratiti na staro.
(FiniRecepti)