Ova hrana vas prosto mami da uživate u svakom zalogaju bez kajanja
Potaž od bundeve
SASTOJCI
1 kg bundeve
1,5 dl neutralne pavlake
1 l supe od kocke
3 kašike putera
so, biber
Priprema
1 Očistite bundevu od koštica i odstranite koru, isecite na kockice i dinstajte na puteru podlivajući supom.
2 Kad bundeva omekša, usitnite je mikserom i dodajte začine. Vratite u posudu, dodajte ostatak bujona i pavlaku. Poslužite vruće.
Galete od bundeve
Sastojci
150 g bundevinog mesa
100 g putera
5 jaja
100 g šećera
so
kašičica cimeta
200 g brašna
100 g lešnika
2 kašičice praška za pecivo
150 ml mleka
2 kašike prah-šećera
Priprema
1 Izrendajte bundevu. U manjoj šerpi rastopite puter. Umutite u činiji jaja, šećer, so i cimet. Pomešajte brašno, sitno iseckan lešnik i pomešajte s masom od jaja. Zatim dodajte mleko i otopljen puter i zamesite u glatko testo. Na kraju dodajte izrendanu bundevu.
2 U međuvremenu zagrejte aparat za galete i premažite ga tankim slojem putera. Od pripremljenog testa ispecite oko 12 komada galeta, koje treba da budu zlatnobraon boje. Po želji galete pre serviranja pospite šećerom u prahu i cimetom.
Sastojci
150 g bundevinog mesa
100 g putera
5 jaja
100 g šećera
so
kašičica cimeta
200 g brašna
100 g lešnika
2 kašičice praška za pecivo
150 ml mleka
2 kašike prah-šećera
Priprema
1 Izrendajte bundevu. U manjoj šerpi rastopite puter. Umutite u činiji jaja, šećer, so i cimet. Pomešajte brašno, sitno iseckan lešnik i pomešajte s masom od jaja. Zatim dodajte mleko i otopljen puter i zamesite u glatko testo. Na kraju dodajte izrendanu bundevu.
2 U međuvremenu zagrejte aparat za galete i premažite ga tankim slojem putera. Od pripremljenog testa ispecite oko 12 komada galeta, koje treba da budu zlatnobraon boje. Po želji galete pre serviranja pospite šećerom u prahu i cimetom.
Shutterstock
Savijača s bundevom
Sastojci
300 g tankih kora
350 g očišćene bundeve
120 g šećera
kora limuna
cimet
vanilin šećer
50 g margarina
malo ruma
Priprema
1 Narendajte na krupnu trenicu bundevu, začinite šećerom, cimetom i rumom. Kore složite jednu na drugu, svaku prethodno premažite rastopljenim margarinom, raširite fil po zadnjoj kori i urolajte.
2 Pecite na 170 stepeni 20 minuta. Pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Sastojci
300 g tankih kora
350 g očišćene bundeve
120 g šećera
kora limuna
cimet
vanilin šećer
50 g margarina
malo ruma
Priprema
1 Narendajte na krupnu trenicu bundevu, začinite šećerom, cimetom i rumom. Kore složite jednu na drugu, svaku prethodno premažite rastopljenim margarinom, raširite fil po zadnjoj kori i urolajte.
2 Pecite na 170 stepeni 20 minuta. Pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Profimedia
Praseće pečenje s bundevom
SASTOJCI
mlada prasetina (oko 3 kg)
2 čena belog luka
crni mleveni biber
1,5 kg bundeve
3 pomorandže
1/2 kašičice karanfilića
Priprema
1 Zagrejte rernu na 220 stepeni. Meso operite, osušite i izbušite kožu, pa ga premažite izgnječenim belim lukom, solju i biberom.
2 Meso stavite u podmazan pleh i pecite u rerni oko 15 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 175 stepeni i pecite još 60 minuta.
3 Očistite bundevu i isecite je na kriške. Iscedite sok od dve pomorandže. Ostale pomorandže dobro operite i isecite na kolutove. Kriške bundeve poređajte oko pečenja, pa ih poprskajte sokom od pomorandže i pospite karanfilićem. Dodajte kolutove pomorandže, po potrebi posolite i pecite još najmanje 45 minuta.
SASTOJCI
mlada prasetina (oko 3 kg)
2 čena belog luka
crni mleveni biber
1,5 kg bundeve
3 pomorandže
1/2 kašičice karanfilića
Priprema
1 Zagrejte rernu na 220 stepeni. Meso operite, osušite i izbušite kožu, pa ga premažite izgnječenim belim lukom, solju i biberom.
2 Meso stavite u podmazan pleh i pecite u rerni oko 15 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 175 stepeni i pecite još 60 minuta.
3 Očistite bundevu i isecite je na kriške. Iscedite sok od dve pomorandže. Ostale pomorandže dobro operite i isecite na kolutove. Kriške bundeve poređajte oko pečenja, pa ih poprskajte sokom od pomorandže i pospite karanfilićem. Dodajte kolutove pomorandže, po potrebi posolite i pecite još najmanje 45 minuta.
Profimedia
Jesenji gulaš
Sastojci
po 1 crvena i zelena paprika
luk
čen belog luka
700 g govedine
2 kašike ulja
so, biber
2 kašičice brašna
2 kašike mlevene paprike
kašika paradajz-pirea
400 ml goveđe supe od kocke
400 g bundeve
2 kašičice ruzmarina
PRIPREMA
1 Paprike operite, prepolovite i očistite od semenki. Isecite u kockice. Crni i beli luk oljuštite, crni luk iseckajte.
2 Meso isecite u veličini zalogaja i obrišite kuhinjskim papirom. Zagrejte ulje u šerpi, pa meso lepo propržite. Začinite solju i biberom, te meso izvadite iz šerpe.
3 U masnoći od pečenog mesa izdinstajte luk, pa u to dodajte izgnječeni beli luk. Pospite brašnom i mlevenom paprikom i zakuvajte. Dodajte paradajz-pire, pomešajte i još malo kuvajte. Zatim vratite meso, sve promešajte i podlijte supom. Poklopljeno krčkajte oko 30 minuta.
4 U gulaš zatim dodajte bundevu isečenu na kockice, kao i komadiće paprike. Dobro začinite seckanim ruzmarinom, solju i biberom. Poklopite i dalje dinstajte oko 30 minuta, sve dok meso i povrće ne bude skuvano, odnosno mekano. Po potrebi i ukusu gulaš još malo začinite, pa servirajte. Uz ovo jelo poslužite crni hleb.
Sastojci
po 1 crvena i zelena paprika
luk
čen belog luka
700 g govedine
2 kašike ulja
so, biber
2 kašičice brašna
2 kašike mlevene paprike
kašika paradajz-pirea
400 ml goveđe supe od kocke
400 g bundeve
2 kašičice ruzmarina
PRIPREMA
1 Paprike operite, prepolovite i očistite od semenki. Isecite u kockice. Crni i beli luk oljuštite, crni luk iseckajte.
2 Meso isecite u veličini zalogaja i obrišite kuhinjskim papirom. Zagrejte ulje u šerpi, pa meso lepo propržite. Začinite solju i biberom, te meso izvadite iz šerpe.
3 U masnoći od pečenog mesa izdinstajte luk, pa u to dodajte izgnječeni beli luk. Pospite brašnom i mlevenom paprikom i zakuvajte. Dodajte paradajz-pire, pomešajte i još malo kuvajte. Zatim vratite meso, sve promešajte i podlijte supom. Poklopljeno krčkajte oko 30 minuta.
4 U gulaš zatim dodajte bundevu isečenu na kockice, kao i komadiće paprike. Dobro začinite seckanim ruzmarinom, solju i biberom. Poklopite i dalje dinstajte oko 30 minuta, sve dok meso i povrće ne bude skuvano, odnosno mekano. Po potrebi i ukusu gulaš još malo začinite, pa servirajte. Uz ovo jelo poslužite crni hleb.
Profimedia
Varivo
Sastojci
700 g bundeve
2 kašike blagog jabukovog sirćeta
ulje
glavica crnog luka
1-2 čena belog luka
200 g svežeg paradajza ili 100 g pelata (oljuštenog paradajza)
kim
so, biber
1/2 dl pavlake
10 g brašna
peršun
Priprema
1 Oljuštenu bundevu grubo narendajte, pa prelijte sirćetom. Na ulju propržite seckan luk da bude staklast, dodajte seckan beli luk, bundevu i paradajz (ako je svež, oljuštite ga i iseckajte, a pelat usitnite). Umešajte kim, posolite i pobiberite. Pokrijte i dinstajte na laganoj vatri.
2 Kad deo tečnosti uvri, a bundeva sasvim omekša, umešajte pavlaku pomešanu s brašnom. Sve još kratko prokuvajte i pred kraj pospite seckanim peršunom.
Sastojci
700 g bundeve
2 kašike blagog jabukovog sirćeta
ulje
glavica crnog luka
1-2 čena belog luka
200 g svežeg paradajza ili 100 g pelata (oljuštenog paradajza)
kim
so, biber
1/2 dl pavlake
10 g brašna
peršun
Priprema
1 Oljuštenu bundevu grubo narendajte, pa prelijte sirćetom. Na ulju propržite seckan luk da bude staklast, dodajte seckan beli luk, bundevu i paradajz (ako je svež, oljuštite ga i iseckajte, a pelat usitnite). Umešajte kim, posolite i pobiberite. Pokrijte i dinstajte na laganoj vatri.
2 Kad deo tečnosti uvri, a bundeva sasvim omekša, umešajte pavlaku pomešanu s brašnom. Sve još kratko prokuvajte i pred kraj pospite seckanim peršunom.