GENIJE IZ KRNJAČE: Napisao 200 pesama, ali nema para za biblioteku

Stefan Imre iz Krnjače već sa četiri godine počeo da smišlja pesme, a kad je pošao u školu, jedna za drugom krenule su da se ređaju nagrade

Stefan Imre (12), učenik sedmog razreda OŠ „Zaga Malivuk“ iz Krnjače, napisao je oko 200 pesama i priča i dobio oko 30 pohvala i nagrada na raznim literarnim konkursima.

Ovaj mladi genijalac, koji mnogo voli da čita, doskora nije imao člansku kartu biblioteke jer je to za njegovu malu porodicu bio veliki izdatak.

- Članska karta biblioteke trebala mu je, pre svega, da bi mogao da se informiše o literarnim konkursima i šalje svoje pesme na takmičenja. Međutim, ja sam samohrana majka i, nažalost, nezaposlena, pa smo bili prinuđeni da se opštini Palilula obratimo za pomoć i zamolimo ih da Stefanu omoguće da ima pristup biblioteci - započinje za Kurir priču Žaklina Đorđević Imre.

Mali Stefan imao je samo četiri godine kad je počeo da smišlja pesme, a kad je pošao u školu, jedna za drugom krenule su da se ređaju nagrade i pohvale. Kao osmogodišnjak napisao je pesmu „Pas nije igračka“, inspirisanu jednim psom kojeg je u Krnjači pregazio automobil. Ovaj događaj na malog Stefana ostavio je dubok i bolan utisak.
- Nekoliko dana pas je boravio kod mene kući, pazio sam ga i hranio, vodio ga kod veterinara, ali on je, nažalost, uginuo - ispričao nam je Stefan, koji je za pesmu posvećenu ovom psu dobio dve nagrade.

Stefanovu pažnju zaokupila je i jedna mačka koja je vršljala po šupi njegovog dede u Smederevskoj Palanci i koja je obarala šerpe i lonce. Tako mali mislio je da je u pitanju duh ili slon.
- Ne znam kako sam počeo, čini mi se da je to išlo samo od sebe... Volim da pišem o nečemu što mi se dešava ili kad mi proradi mašta. Najviše volim da pišem šaljive pesme - objašnjava Stefan i priznaje stidljivo: „Dobro, imam i jednu ljubavnu.“

Stefan, inače, voli da igra košarku i fudbal. Čita grčku mitologiju i planira da se bavi veterinom. Ali pesme će, kako kaže, nastaviti zauvek da piše.

Predsednik opštine
JOVIČIĆ: DECA SU NAŠA BUDUĆNOST

Aleksandar Jovičić, predsednik opštine Palilula, Stefana je rešio da obraduje i tablet računarom.
- I sam sam živeo u teškim materijalnim uslovima, pa me uvek pogodi kad vidim da mladi ljudi, uprkos nemaštini, pokušavaju da daju doprinos društvu. Opština ima skroman budžet, pa mi ne možemo da gradimo mostove, ali možemo da onima koji nisu u najboljim finansijskim mogućnostima poklonimo pažnju. Moramo da vodimo računa o onima koji ostaju iza nas i koji će sigurno biti bolji ljudi od nas - rekao je Jovičić.