Nagle promene temperatura kakvima smo bili izloženi poslednjih nedelja ostavljaju trag, posebno na ljudima kojima je zbog ubrzanog ritma života i stresa oslabio imunitet. Kako bi brzo i na prirodan način telo učinili otpornim na viruse i bakterije donosimo vam recept za supu koja zimske bolesti baca na kolena.
Supa od belog luka, đumbira, crnog bibera, crvenog luka i još nekoliko čudesnih sastojaka jača celi organizam, podiže imunitet, hrani svaki deo našeg tela i čini ga otpornim na viruse i bakterije u vazduhu.
Potrebni sastojci:
- 3 litre vode
- 2-3 češnja belog luka
- 1-2 kašikice đumbira (svežeg, sitno naseckanog ili naribanog)
- 1 kašikice crnog bibera
- 2 šargarepe (neoguljene i prerezane na pola)
- 1 čaša lišća celera
- 1/4 crvenog luka
- 1 velika grančica ruzmarina
- 1 kašikica timjana
- 1 kašikica žalfije
- sok od pola limuna
Način pripreme:
Sve sastojke (osim limunovog soka) stavite u veliki lonac sa čvrstim poklopcem. Pustite da kuva dok ne provri i tada smanjite na laganu vatru. Neka se krčka poklopljeno oko sat vremena.
Procedite tečnost u drugi lonac. Zgnječite povrće i pritisnite ga kroz cedilo. Sada imate obrok koji služi kao prevencija, ublažava i leči prehladu i grip.
Pripazite da prilikom kuvanja supe posuda bude dobro poklopljena, kako lekoviti sastojci ne bi isparili. Nakon što skuvate i poslužite supu, kada se ohladi, dodajte u tanjir sok od pola limuna.
(zadovoljna.hr)