VOLITE LI HUMUS? Otkrivamo vam sve razloge zbog čega ODMAH MORATE da počnete da ga jedete!
Humus je popularno jelo koje potiče sa Bliskog istoka. To je namaz, umak ili pasta napravljena od leblebije i tahinija i obično se jede uz pita hleb, tortilje i slično, najčešće za doručak.
Njegova tekstura je slična puteru od kikirikija, a osim što je ukusan veoma je i zdrav. Evo u kojim situacijama humus može biti spas za vaše zdravlje:
Borac protiv anemije
Meso je najbolji izvor gvožđa, ali ga ima i u drugim namirnicama, pa tako i u leblebijama. Nutricionisti smatraju da je jedna kašika leblebija dovoljna kako bi se u organizam unelo 25 % od potrebnog dnevnog unosa gvožđa.
Smanjuje rizik od trombova
U leblebijama postoje vitamin E i vitamin K, koji su snažni borci protiv zgrušavanja krvi i stvaranja ugrušaka.
Reguliše šećer u krvi
Leblebije se takođe preporučuju i dijabetičarima, jer sporo otpušta šećer s obzirom na to da spada u složene ugljene hidrate. Takođe ima i dosta biljnog proteina koji pomaže u regulisanju šećera.
Smanjuje loš holesterol
Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija humusa može uticati na smanjenje takozvanog lošeg holesterola, jer su leblebije prepune izoflavona, značajnog antioksidansa.
Suborac u gubljenju kilograma
Ako se ne preteruje s ovim namazom, humus može biti odličan suborac pri gubljenju kilograma, jer su leblebije prepune vlakana koja će vas duže držati sitima, ali i pomoći pri održavanju probavnog sastava.
(hronokuhinja.rs)