Humus je popularno jelo koje potiče sa Bliskog istoka. To je namaz, umak ili pasta napravljena od leblebije i tahinija i obično se jede uz pita hleb, tortilje i slično, najčešće za doručak.
Njegova tekstura je slična puteru od kikirikija, a osim što je ukusan veoma je i zdrav. Evo u kojim situacijama humus može biti spas za vaše zdravlje:
Borac protiv anemije
Meso je najbolji izvor gvožđa, ali ga ima i u drugim namirnicama, pa tako i u leblebijama. Nutricionisti smatraju da je jedna kašika leblebija dovoljna kako bi se u organizam unelo 25 % od potrebnog dnevnog unosa gvožđa.
Smanjuje rizik od trombova
U leblebijama postoje vitamin E i vitamin K, koji su snažni borci protiv zgrušavanja krvi i stvaranja ugrušaka.
Reguliše šećer u krvi
Leblebije se takođe preporučuju i dijabetičarima, jer sporo otpušta šećer s obzirom na to da spada u složene ugljene hidrate. Takođe ima i dosta biljnog proteina koji pomaže u regulisanju šećera.
Smanjuje loš holesterol
Istraživanja pokazuju da redovna konzumacija humusa može uticati na smanjenje takozvanog lošeg holesterola, jer su leblebije prepune izoflavona, značajnog antioksidansa.
Suborac u gubljenju kilograma
Ako se ne preteruje s ovim namazom, humus može biti odličan suborac pri gubljenju kilograma, jer su leblebije prepune vlakana koja će vas duže držati sitima, ali i pomoći pri održavanju probavnog sastava.
(hronokuhinja.rs)