Otvoren konkurs "Putujemo u Evropu"

U okviru konkursa 70 najboljih studenata, starih do 26 godina, sa prosečnom ocenom studiranja minimum osam i po, provešće tri nedelje tokom leta upoznajući Evropu

BEOGRAD - Konkurs "Putujemo u Evropu", namenjen najboljim studentima završnih godina osnovnih i master studija i apsolventima fakulteta univerziteta u Srbiji otvoren je od danas i trajaće do 22. juna, saopšteno je na konferenciji za novinare Evropskog pokreta u Srbiji.

U okviru tog konkursa 70 najboljih studenata, starih do 26 godina, sa prosečnom ocenom studiranja minimum osam i po, provešće tri nedelje tokom leta upoznajući Evropu.
Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić rekla je da će ove godine prednost imati studenti lošijeg materijalnog statusa.

"Uprkos viznoj liberalizaciji oko 80 odsto studenata iz Srbije nikad nije napustilo zemlju", kazala je Bobić i navela da će studenti prvo otputovati u Berlin, a zatim po svom izboru u ostale zemlje.
Studenti koji prođu na konkursu "Putujemo u Evropu" dobijaju inter-reil karte u trajanju od 22 dana u kontinuitetu, evropsku omladinsku platnu karticu Hipo banke sa džeparcem, ISIC studentsku karticu i Delta generali putno osiguranje.

Nedelju dana po zatvaranju konkursa biće objavljena šira lista, a 4. jula i konačna od 70 studenata koji će otputovati iz Srbije.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delević je istakla da je pored primene evropskih standarda, upoznavanje naroda i običaja u Evropi sastavni deo evropskih integracija Srbije.
"Ovo je odlična prilika za mlade studente da steknu iskustvo o Evropi i predstave svoju zemlju na najbolji mogući način", ocenila je Milica Delević.

Ambasador Austrije u Srbiji, koja podržava taj konkurs od njegovog osnivanja, Klemens Koja je ocenio da su brojni koraci koje je Srbija učinila na svom evropskom putu rezultat širokog konsenzusa u javnosti o evropskoj budućnosti zemlje.

"Evropska unija nije politički projekat, već mnogo širi, jer on spaja ljude", kazao je Koja.
On je naveo i da je naziv konkursa "Putujemo u Evropu" zbunjujuć, jer prema njegovom mišljenju treba da se zove "Putujemo po Evropi" i istakao da je već ukazivao na to.

Taj projekat se ove godine sprovodi osmi put i u okviru njega je do sad 1.170 studenata iz Srbije putovalo po zemljama EU. Sprovodi se u saradnji sa Robert Boš fondacijom uz podršku ambasade Austrije, a prijetelj projekta je Studentski kulturni centar.

Projekat se sprovodi sa partnerskim organizacijama i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji.

Na internet stranici www.putujemouevropu.org su dostupne sve informacije koje se tiču uslova za odlazak na tronedeljno putovanje po Evropi.