Rat za svaku kap: Evo šta se krije iza "vodenog konflikta" Indije i Kine

AP

Novonastale nestabilnosti pružaju odličnu priliku za rešavanje problema upotrebe velikih azijskih vodenih tokova i konačno postizanje sporazuma prohvatljivog za sve strane. Evo kako sprečiti "vodeni rat"

Kineska najava da će privremeno prusmeriti tok reke Sjabuku koja se uliva u Bramaputru, kako bi izgradila dve velike brane, dovela je do velike zabrinutosti u Delhiju i Daki, piše Newsweek.rs. Ipak, novonastale nestabilnosti pružaju odličnu priliku za rešavanje problema upotrebe velikih azijskih vodenih tokova i konačno postizanje sporazuma prohvatljivog za sve strane.
Reuters 

FOKUS NA UNUTRAŠNJEM PLANU

Kineski planovi za drame su ključni deo nacionalnog plana za razvoj ekonomije i energetike. Osim toga, državni mediji su više puta isticali ekonomsku i poljoprivrednu dobrobit koju će ovi projekti doneti Tibetu, jednom od najsiromašnijih delova Kine. Mnogo manje pažnje posvećeno je međunarodnim problemima koje će projekat izazvati.

Indijski mediji, međutim, brzo su se uhvatili za činjenicu da je Pakistan jedan od glavnih partnera Pekinga i da je ceo projekat zapravo način da se indirektno izvrši pritisak na Indiju da popusti i smiri tenzije sa svojim nuklearnim susedom.
AP 

INDIJSKI STRAH I BREME BANGLADEŠA

Decenija pregovora Delhija i Pekinga donela je do sporazuma prema kojem dve zemlje razmenjuju hidrološke podatke, ali indijski odgovor na kinesku najavu stvorio je jaz između hidroloških i geopolitičkih strahova.

Ipak, kineska najava došla je u isto vrema kada je i Indija najavila da razmatra dalje učešće u sporazum "Vode Inda" potpisanom sa Pakistanom. Upravo zbog toga, Indija je veoma zabrinuta da ne izgubi vodeni rat i sa Kinom i sa Pakistanom, zbog čega je Delhi i odgovorio tako osetljivo.

Bangladeš, međutim, nije se oglašavao previše povodom ovog pitanja iako su ulozi ogromni - Bramaputra je najvči vodeni sistem u zemlji. Kako se Bangladeš nalazi na kraju toka reke, svi hidrološki projekti u Indiji i Kini ga pogađaju više nego ostale. Drugim rečima, Daka hoda po tankoj liniji između Delhija i Pekinga i zato još uvek ne zauzima strane dok se ne vidi kako će preusmeravanja zaista uticati na količinu i kvalitet vode koja teče kroz zemlju.
Reuters 

KRIZA STVARA PRILIKE?

Tenzije između Kine, Indije i Bangladeša su podvukle ozbiljan problem - ne postoji multilateralni sporazum koji reguliše razlike i saradnju hidrologije triju zemalja. To je u suprotnosti sa situacijom oko najvećih vodenih sistema sveta kap što su Nil, Mekong i druge velike reke.

Ukoliko ove tri države dogovore saradnju i mehanizam podele vode, kriza može biti rešena povoljno za sve strane, što bi bilo veoma pozitivan korak s obzirom na napetu geopolitičku situaciju u Aziji.

Ukoliko do pregovora dođe, Indija će svakako biti tvrđa od Kine jer leži nizvodno, međutim, kao velika zemlja sa moćnom privredom i vojskom, svakako će imati uticaj na Kinu pri zaštiti svojih interesa.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Četnički hotel u Londonu: Odsjaj kokarde u Holand parku

Sledeći smeo potez: Evo kako bi Treći svetski rat mogao da izbije na Baltiku

Newsweek.rs donosi priču o Rosu Perou: Čovek koji je mogao biti Tramp

"Ne može se dogoditi ovde": Ova knjiga je zastrašujuće precizno predvidela uspon Trampa

Brutalnije od brutalnosti: Ovo je 10 najgorih ratnih zločina Japanaca u Kini (UZNEMIRAVAJUĆI FOTO)