Dimljeni šaran: Sve tajne od sušenja do prženja i posluživanja! (RECEPT)
Pravi hit na posnim slavskim trpezama
Ako vas zanima kako se šaran suši, a potom priprema, na pravom ste mestu.
Tehnologija konzerviranja ribe dimljenjem sadrži u sebi dva osnovna postupka: salamurenje i sušenje u pušnicama. Time riba gubi znatan deo vode i dehidrira, a delovanje dima konzervira ribu. Istovremeno, dim daje ribi specifičan ukus i boju.
Ribu prvo dobro očistite, zatim joj odstranite glavu pa je rasecite uzduž i raširite sa drvenim štapovima.
Pripremite pac ili salamuru za ribu: 5-8% rastvor soli u vodi, pa ostavite da riba ogrezne 12 sati. Salamura se koristi samo jednom. Može se napraviti zasićen rastvor soli, 27-33% i riba držati u njemu 2 sata.
A postoji i ovaj recept sa dimljenim šaranom:
Oko kilogram i po krompira iseći na deblje kolutove. Malo dublju tepsiju nauljiti maslinovim uljem i staviti u nju krompir. Začiniti krompir sa soli, biberom i ruzmarinom.
Kratko ga u popržiti na ringli u tepsiji a onda naliti 1 dl vina pazeći da začini ne spadnu sa krompira. Pokriti tepsiju folijom i staviti u zagrijanu rernu na 200 stepeni da se peče.
Peći oko 20 minuta. Kad se izvadi iz rerne preko krompira staviti dimljenog šarana i naliti ostatak vina. Pokriti ponovo folijom i vratiti u rernu još desetak minuta.
Čitajte još na portalu Stil:
Ovo su doručkovali srednjovekovni Srbi: Hrana za zdrave i jake ljude! (RECEPT)
Kremast, sočan, postan: Najbrži i najlepši kolač ikada pravi se od dva sastojka! (RECEPT)
U običnu kafu dodajte ovo i zdravlje će vam se popraviti: Skida holesterol, smiruje upale!
Zašto je važno da se ispovedite: Greh nije samo činjenje zla, već i nečinjenje dobra!
Ova porodica 8 godina, sa troje dece krstari svetom: Nisu bogati, ovako zarađuju za život! (FOTO)