Polako, ali sigurno nam se prikrala zima. Dok su neki jedva dočekali dodir hladnog vetra, drugi se žale na nemogućnost uživanja u suncu. Idilična zimska slika često uključuje i okupljanje oko porodične trpeze.
Najmiliji okupljeni, sjajna hrana i piće. A ima li šta bolje od porodične trpeze na kojoj se nalazi sjajno pripremljena domaća hrana, i uz nju poseban užitak u vidu piva. I to ne bilo kakvog, već Zaječarskog Crnog piva!
Zamislite samo: Svinjske butkice i krompir pod sačem. Mmm..., sjajna slika! Seli ste za sto, stavili parče ukusnog mesa u tanjir i... Ono što ste osetili probudilo vam je sva čula! Recept je pripremljen uz specijalan sastojak: Zaječarsko Crno pivo.
Sastojci:
1 kg sveže svinjske butkice
so, biber, suvi biljni začin,
500 g mladih krompirića,
1 koren celera,
1 glavica crnog luka,
1 list lovora,
biber u zrnu,
300 ml Zaječarskog Crnog piva
Priprema:
Butkicu dobro natrljajte solju i suvim biljnim začinom. Stavite je u pleh preko lista lovora, nalijte s malo vode i pecite sat vremena na 200 stepeni. Potom izvadite pleh, prelijte Zaječarskim Crnim pivom i pecite još pola sata. Zatim oko butkice poređajte mlade krompiriće, te ubacite biber, očišćen luk i celer koje ste isekli na krupnije komade. Nastavite da pečete na 180 stepeni povremeno okrećući meso kako bi se zapeklo sa svih strana.
Sve što vam je u ovom trenutku potrebno je čaša hladnog, ukusnog crnog piva.
A zašto je sve ovoliko ukusno i zarazno slatko?
Tajna je u majstorskoj recepturi! Ključni element u proizvodnji Zaječarskog Crnog piva je kombinacija različitih vrsta slada!
Zaječarsko Crno vrhunac ukusa postiže ukoliko se poslužuje u čaši šireg dna koja se blago sužava ka vrhu. Pored prilike da se bolje oseti jedinstvena aroma, takav oblik čaše omogućava i postojanost pene.
Nešto što postoji preko 120 godina i ima dugu tradiciju, ne može da ne bude sjajno! Znate da je u pitanju vrhunski proizvod, i bila bi prava šteta da se tajna pripremanja ne podeli sa ljubiteljima pravog piva.