DOČEKAJTE GOSTE SA NEOBIČNIM PUNJENIM PAPRIKAMA Recepti za najlepša POSNA JELA za Svetog Nikolu

Profimedia

Kako veliki broj Srba slavi Svetog Nikolu, koji uvek pada u vreme božićnog posta, predlažemo vam meni kojim će svaka domaćica oboriti goste s nogu.

Malo neobične ćufte
za pripremu ovog jela za slavu biće vam potrebni sledeći sastojci:
3 – 4 pruta praziluka (750 gr)
4 – 5 glavica crnog luka srednje veličineoko 200 gr maslina (i za ćufte i za služenje)
1 veza peršunovog lista
brašno
ulje
začini
so
bibera
leva paprika
Priprema:
Praziluk isecite na komade željene veličine, pa ga obarite u slanoj vodi. Crni luk sitno iseckajte, pa ga propržite na vrlo malo ulja dok ne postane staklast. Vodite računa da ne zagori. Potom u crni luk dodajte skuvan praziluk, koji ste naravno ocedili od vode. Iseckajte sitno peršunov list, pa i njega dodajte, kao i začine i obavezno alevu papriku. Vodite račun samo da ne presolite.Kada se smesa malo prohladi formirajte ćufte i u sredinu svake stavite po jednu maslinku. Uvaljajte ih u brašno. Ovako pripremljene ćufte možete pržiti na vrelom ulju ili ih pak, peći u rerni.A bilo kako da ih pripremite, odlično je da ih služite uz maslinke.

Profimedia 
Foto Profimedia

Posne pihtije
Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite ove godine. Najlepša posna jela za slavu su svakako ona za koje je mali broj njih čuo i imao priliku da ih proba. Recepti su brojni, kao i za mnoga druga jela, ali uvek možete malo izmeniti recept i dobiti jedinstveno jelo. Zato pustite mašti na volju. Videćete da su recepti koje smo pripremili za vas mahom jednostavni za pripremu i da ih možete menjati, možete nešto oduzeti, nešto dodati i eto novog jela. Ako želite da pripremite posne pihtije, imajte na umu da ih možete pripremati na najrazličitije načine: sa povrćem, sa ribljim filetima i pirinčem, sa prazilukom, pečurkama i mnogim drugim namirnicama.

za pripremu ovog jela za slavu biće vam potrebni sledeći sastojci:
400 gr šampinjona
1 struk praziluka
2 šargarepe
2 supene kašike želatina
4 – 5 čena belog luka
peršunov list
so
biber
1 l vode

Priprema:
Sveže pečurke, šampinjone operite i očistite, tako da im ostanu samo kapice.Zagrejte vodu i dodajte u nju malo soli. Kada voda provri, spustite očišćene pečurke i ostavite ih da viruckaju na umerenoj vatri oko 10 minuta. U međuvremenu očistite praziluk i šargarepu i isecite ih na kolutove. Zatim razmutite želatin u litri vode, prema uputstvu sa pakovanja. Potom iseckajte sitno peršunov list i beli luk, pa dodajte u razmućen želatin. Ove pihtije je najbolje ređati u đuveč dok se ne stegnu, a i lakše ćete ih vaditi pred serviranje. Počnite sa ređanjem pihtija tako što ćete na dno poređati obarene kapice pečuraka. Zatim preko poređajte iseckani praziluk i šargarepu. Ovako poređane sastojke prelijte pripremljenim želatinom, i obavezno ga izravnajte. Ostavite ih da se dobro stegnu, pa secite na komade željene veličine.

Profimedia 
Foto Profimedia

RAŽNATOVIĆI SPREMAJU SVETOG NIKOLU: Cecina ćerka otišla u MANASTIR, evo šta je odnela kući

Punjene paprike na malo drugačiji način

Ako želite da oduševite svoje goste, onda je najbolje za slavsku trpezu da pripremite neko neuobičajeno jelo. Postoje brojni recepti za posna jela za slavu Sveti Nikola ili bilo koju drugu posnu slavu, koji će vas sigurno oduševiti. Ove punjene paprike spadaju u jedno od takvih jela, barem u mom slučaju.
Ako želite i vi da pripremite ovo jelo biće vam potrebni sledeći sastojci:
8 crvenih paprika (za pečenje)
500 gr tunjevine u komadićima 350 – 400 gr posnog majoneza
1/2 veze svežeg peršunovog lista (ili osušenog, po želji)
malo limunovog soka
bosiljak
origano
so
biber
vegeta

Priprema:
Paprike punjene tunjevinom se mogu pripremati i kao glavno jelo i kao predjelo. Zato su jako zahvalne kada se slavi Sveti Nikola, jer izgledaju divno na trpezi. Ukoliko se odlučite da ih pripremate kao predjela, da bi bile još interesantnije, možete pečene paprike seći na manje delove, puniti ih smesom od tunjevine, pa tako zavijati, kao rolnice. Odlična dekoracija uz njih je peršunov list, recimo ili zimska zelena salata, na koju možete poređati ovo predjelo. Ako mene pitate, ne bih mogla da vam kažem da li mi se više dopada kao jelo ili kao predjelo, jer svakako ovako punjene paprike spadaju u najlepša jela, po mom ukusu. kako god da ih spremite, verujem da ćete i vi i vaši gosti biti oduševljeni.

Paprike operite, ispecite i oljuštite ih.Pripremite fil tako što ćete pomešati tunjevinu iz konzerve, koju ste prethodno ocedili od ulja i posni majonez. Dodajte malo limunovog soka i začine po želji i ukusu. Ovako pripremljenim filom punite pečene paprike, a u skladu sa time da li će ovo biti jelo ili predjelo na vašoj trpezi.

Profimedia 
Foto Profimedia

Najlepša posna musaka
Dokaz da musaka može biti ukusna i kada se priprema bez mesa su brojni recepti koji postoje za posne musake, a ovaj koji možete pročitati u nastavku teksta je samo jedan od njih.

Ukoliko želite da pripremite ovo jelo, biće vam potrebni sledeći sastojci:
1 kg krompira
300 gr šargarepe
350 – 400 gr intergralnog pirinča
200 gr graška (po želji)
200 gr kukuruza (po želji)
250 ml biljne pavlake za kuvanje
peršunov list
so
biber
začin
ulje

Priprema:
Prvo pripremite krompir, tako što ćete ga očistiti i iseći na tanje kolutove, kao kada pripremate običnu musaku. Jedan krompir svakako odvojite, jer ćete njega izrendati i pomešati sa kuvanim pirinčem i ostalim povrćem.Pirinač skuvajte u posoljenoj vodi, dok ne omekša i ne upije svu tečnost. Šargarepu iseckajte ili na kockice ili na kolutove. Ukoliko ste odlučili da dodate i grašak i kukuruz, onda je potrebno i njih da obarite. U međuvremenu izrendajte na krupno onaj jedan krompir koji ste odvojili, pa ga pomešajte sa pripremljenim povrćem. Dodajte začine po ukusu, pa sve zajedno dobro izmešajte. Ova musaka spada u najlepša posna jela za slavu i priprema se vrlo jednostavno, kao što možete videti. Poređajte, dakle red krompira, red fila sa povrćem i oper red krompira, pa sve zalijte biljnom pavlakom za kuvanje. Pecite u rerni dok ne porumeni.

Profimedia 
Foto Profimedia

Kuglice sa krompirom
Još jedno jelo koje je vrlo jednostavno za pripremu, a vrlo lepo izgleda kao predjelo za slavu.
Od sastojaka će vam biti potrebno:
1 kg krompira
oko 150 gr margarina
2 – 3 struka praziluka
4 – 5 čena belog luka
so
začin
korpice za ređanje kuglica

Priprema:
Krompir očistite i obarite, pa ga izgnječite kao za pire.Dok se krompir kuva iseckajte na sitno beli luk i praziluk. Dobro je da dodate margarin u izgnječeni krompir dok je krompir još topao, kako bi se što bolje rastopio. Potom dodajte i ostale sastojke, pa pravite kuglice i ređajte ih u korpice. Da bi vaše kuglice bile interesantnije, možete ih uvaljali recimo u sitno iseckan peršunov list, pečeni susam ili sitno iseckan praziluk.

Profimedia 
Foto Profimedia

receptizasvakog.com