Kada smo gladni, umemo ponekad da posegnemo za hranom koja i nije najbolji izbor, jer određene namirnice nije dobro konzumirati na prazan želudac.
10 namirnica koje ne smete da jedete na prazan želudac:
1. Peciva od hrskavog i lisnatog testa
Namirnice koje sadrže kvasac iritiraju sluznicu želuca i mogu da izazovu nadutost.
2. Slatkiše
Šećer povećava nivo insulina što pak značajno povećava pritisak na gušteraču, koja se tek "probudila". Navika konzumiranja slatkog na prazan želudac može da dovede do razvoja dijabetesa.
3. Jogurt i druge fermentisane mlečne proizvode
Kada pojedemo jogurt na prazan želudac, hlorovodonična kiselina, koja se stvara u želucu, ubija bakteriju mlečne kiseline. Tako da konzumiranjem jogurta i drugih fermentisanih namirnica za doručak svom telu nećete učiniti dobro.
4. Kruške
Prirodna vlakna u kruškama mogu da naškode osetljivoj membrani praznog želuca.
5. Paradajz
Paradajz sadrži velike količine taninske kiseline koja povećava kiselost želuca. To može da rezultira čirom na želucu.
6. Sveži krastavci i drugo zeleno povrće
Sirovo povrće bogato je amino kiselinama. Međutim, ono može da izazove gorušicu, nadutost i abdominalnu bol, naročito kada se konzumira na prazan želudac.
7. Banane
Ako jedete banane na prazan želudac, količina magnezijuma u krvi će se znatno povećati, što može da bude štetno za srce.
8. Ljuti začini
Začinjena hrana može da ošteti i nadraži sluznicu želuca, i da poveća proizvodnju kiseline u želucu. To pak može da doprinese razvoju uobičajenih poremećaja u radu probavnog sistema.
9. Hladna gazirana pića
Ukoliko pijete ujutru hladna gazirana pića to može da ošteti sluznicu i smanji dotok krvi želuca. Posledica toga je da se hrana vari sporije.
10. Citrusi
Citrusi su krcati voćnim kiselinama i ako ih jedete na prazan želudac mogu da izazovu gorušicu i da povećaju rizik od gastritisa i čira na želucu.