PRAZNIČNA GOZBA: Najlepša jela za novogodišnju trpezu

Picasa

Donosimo vam nekoliko odličnih ideja za jela koja će obogatiti trpezu

Venac pogača
Meka i ukusna, pravi ukras na prazničnom stolu

SASTOJCI
* 50 ml mlakog mleka
*10 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
* 1/2 kašičice šećera
* 300 g mekog belog brašna tip 400
* 1 kašičica soli
* 125 ml jogurta sobne temperature
* 75 ml ulja
* 1 jaje
* još malo brašna

PRIPREMA

1. U 50 ml mlakog mleka rastopiti kvasac, dodati šećer i promešati. Ostaviti da kvasac zapeni.
2. Prosejati brašno i umešati so. U sredini napraviti udubljenje, pa sipati kvasac, jogurt, ulje i na kraju dodati jaje. Prvo mešati varjačom, zatim izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, pa mesiti dok testo ne prestane da se lepi za ruke (treba da ostane meko). Prekriti ga folijom i ostaviti na toplom 30-45 minuta da nadođe.
3. Nadošlo testo blago premesiti, pa formirati venac i preneti ga na papir za pečenje. Gornju površinu venca obilno posuti gustinom ili običnim brašnom. Zatim oštrim kuhinjskim makazama seći komade debljine oko 2 cm gotovo do kraja testa, pa svaku „laticu“ prebacivati naizmenično levo i desno. Isečen venac prebaciti na pleh, pokriti ga krpom i ostaviti još 15-20 minuta da nadođe.
4. Rernu zagrejati na 200 stepeni i peći venac 10-15 minuta da ravnomerno porumeni. Pečenu pogaču prohladiti na rešetki, a zatim uživati u svakom zalogaju. Preporuka je da je pravite od duple mere, sigurno se nećete pokajati.

Pavlove puslice
Brzo se prave, a uživanje je zagarantovano

SASTOJCI
za puslice

* 3 belanceta
* 210 g šećera u prahu
* 1 vanilin šećer
* 1 kašika prosejanog mekog brašna
* 1 kašika sirćeta ili soka od limuna

Za fil

* 18 kašičica pekmeza od šljiva (koliko puslica, toliko kašičica)
* 2 dl slatke mlečne pavlake sa 36% mlečne masti
* 2 kašike pekmeza od šljiva
* 2 kašike šljivovice
* 20 g pečenih listića badema

PRIPREMA

1. Za puslice: 3 belanceta sobne temperature penasto umutiti, dodati šećer u prahu i kesicu vanilinog šećera i mutiti dok se šećer sasvim ne rastopi, a smesa ne postane elastična i sjajna. Dodati kašiku alkoholnog sirćeta ili soka od limuna, mutiti da se sve sjedini i na kraju dodati kašiku prosejanog mekog brašna. Mutiti još minut-dva dok se belanca dobro ne zgusnu.

2. Rernu zagrejati na 120 stepeni. Pleh obložiti papirom za pečenje. Smesu sipati u špric za ukrašavanje, pa je istisnuti na papir formirajući krugove prečnika 4-5 cm, a onda istisnuti još jedan krug preko kako bi se dobilo gnezdo (18 komada). Isto ovo možete uraditi i tako što ćete smesu kašikom sipati na papir i formirati udubljenje u sredini. Pleh staviti u rernu, temperaturu smanjiti na 100 stepeni, sušiti ih 45-60 minuta (vreme zavisi od rerne i od debljine puslica). Rernu otvoriti na svakih desetak minuta da izađe vlaga i na kraju puslice ostaviti u isključenoj rerni da se sasvim ohlade.

3. Hladne puslice puniti jednom kašičicom pekmeza, preko istisnuti umućenu slatku pavlaku i za kraj dve kašike pekmeza razmutiti sa dve veće kašike šljivovice, pa preliti preko pavlake. Sve posuti pečenim listićima badema i uživati odmah.
Picasa 

Napuljski gulaš
SASTOJCI

* 6 kašika ulja
* 1 mala glavica luka
* 1/2 kg goveđeg ili junećeg buta
* 1/2 kg svežih svinjskih rebara
*2 komada svežih svinjskih kobasica
* 1,2 kg (3 x400 g) paradajz-pelata
*2 kašike paradajz-pirea
* 1 dl crnog vina
* šaka svežeg bosiljka
* so i biber po ukusu
* rendani parmezan

PRIPREMA

1. Na maslinovom ulju propržiti iseckani luk. Dodati meso isečeno na kocke i pržiti da porumeni sa svih strana. Paradajz-pire rastvoriti u vinu, pa dodati mesu zajedno sa iseckanim paradajzom i bosiljkom.

2. Kuvati na laganoj vatri oko 2-3 sata, promešati s vremena na vreme, a po potrebi dodati još malo vina ili vode. Meso treba da bude tako dobro kuvano da se odvaja od kostiju i raspada na „končiće“. Na kraju dodati so i sveže mleveni crni biber.

3. Toplo jelo služiti uz testeninu, njoke ili jednostavno uz topao domaći hleb. Obavezno posuti rendanim parmezanom. Služite uz vino koje ste stavili i u jelo.



Za vas kuvala
Svetlana Đukanović