Štapići s maslacem i belim lukom

Shutterstock

Sastojci

1 šoljica + 2 kašike tople vode
1,5 kašičica suvog kvasca
2 kašike šećera
3 kašike rastopljenog maslaca
1 kašičica soli
3 šoljice mekog brašna

Za premazivanje

3 kašike rastopljenog maslaca
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice belog luka u prahu
1/4 kašičice suvih začina (bosiljak, origano, ruzmarin...)

PRIPREMA

1. U posudi pomešati sve sastojke za testo osim brašna - dodavati ga postepeno i mutiti električnim mikserom s nastavkom za testo dok ne postane glatko i elastično (oko 7 minuta).

2. Prebaciti testo u drugu, nauljenu posudu, pokriti ga krpom i ostaviti sat (do sat i po) vremena da se udvostruči. Kad naraste, izraditi ga još jednom i na pobrašnjenoj površini iseći na 12 jednakih delova (ako želite manje, isecite 24 komada) i poslagati ih na pleh obložen papirom za pečenje, te ostaviti ponovo sat vremena da narastu. Ukoliko želite, rukom ih uvijte u male spirale dužine 15 cm (nije obavezno da budu uvijene).

3. Zagrejati rernu na 200 stepeni i štapiće peći oko 15 minuta dok ne postanu zlatnosmeđi.

4. U međuvremenu, pripremiti smesu za premaz: pomešati sve sastojke u posudi i kad su štapići gotovi, izvaditi ih iz rerne i odmah ih namazati. Ostaviti ih da se prohlade i poslužiti.