Hleb koji se ne mesi

Shutter

Sastojci

900 g brašna po želji (belo ili pomešajte razne vrste)
1/2 kašičice suvog kvasca
2 kašičice soli
700 ml mlake vode

PRIPREMA

1. U velikoj posudi pomešajte brašno, kvasac i so. Dodajte vodu i varjačom umešajte smesu dok se svi sastojci ne sjedine. Smesa će biti lepljiva. Posudu prekrijte poklopcem ili providnom folijom i ostavite na toplom mestu oko 12-15 sati (najbolje je da odstoji preko noći).

2. Kada je odstajalo, istresti ga na dobro pobrašnjenu radnu površinu i nežno ga prebacite iz posude. Pobrašnite ga i odozgo. Navlažite ruke hladnom vodom, pa rukama rastanjite testo. Zatim ga preklopite nekoliko puta tako da sve krajeve testa preklopite ka sredini.

3. Pripremite veću kuhinjsku krpu - dobro po njoj pospite brašno, testo nežno prebacite na nju, odozgo pospite sa još brašna, prekrijte i ostavite da se diže na toplom još bar dva sata. Nakon stajanja testo će se udvostručiti.

4. Uključite rernu na 250 stepeni i u nju stavite posudu s poklopcem da se dobro zagreje, pa je nakon toga izvadite iz rerne, testo iz krpe prebacite u nju pazeći da ona preklapana strana testa bude gore - tu će se kasnije napraviti ona fina pukotina na hlebu. Poklopite posudu i vratite je u rernu. Pecite poklopljeno 30 minuta. Nakon toga sklonite poklopac i pecite bez njega još 15 minuta dok ne dobijete lepu zlatnosmeđu koricu.

5. Ohladite hleb ili ga po želji jedite dok je topao.


E.K.