Prilikom termičke obrade ovih namirnica nastaje supstanca akrilamid, koja je opasna po zdravlje
Naime, prilikom prženja krompirića ili pečenja kriški hleba u tosteru, nastaje opasna supstanca koja se naziva akrilamid. Ona nastaje od kombinacije šećera, aminokiselina i vode u hemijskoj reakciji na temperaturi većoj od 120 stepeni. Da bismo se sačuvali od štetnog dejstva, donosimo vam nekoliko saveta za čuvanje i termičku obradu ovih namirnica.
- Kad god tostirate, pečete ili pržite namirnice kao što su hleb, krompir, paškanat i drugo korenasto povrće, radite to dok ne dobiju zlatnu, a ne braon (zagorelu) boju. Dakle, ne dozvolite da se prepeku.
- Nikad nemojte držati svež krompir u frižideru - niska temperatura podstiče stvaranje šećera u njemu, pa će posle termičke obrade i akrilamida biti više.
Uravnotežite ishranu - osim povrća s ugljenim hidratima, potrudite se da na jelovniku redovno imate i zeleno povrće i voće.
E.K.