PRAZNIK SRPSKE VIJAGRE: Održan peti Sajam peglane kobasice!
Južna Srbija poznata je po ljutoj paprici, dobroj hrani i - mesnim prerađevinama.
Leskovački uštipci, mućkalica, goveđi repovi samo su neki od specijaliteta pred kojima se svi gurmani sveta klanjaju.
I Pirot ima svoj adut! Peglanu kobasicu!
Proizvođači tvrde da su odavno poznata i ozbiljna afrodizijačka svojstva ovog delikatesa.
Ovaj vikend bio je rezervisan za Sajam peglane kobasice, koji je okupio 43 proizvođača „srpske vijagre“, ali su im se pridružili i vinari i mlekari iz ovog kraja, koji su ugostili na hiljade posetilaca iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Bosne i Hercegovine.
Niko ne zna kako je nastala peglana kobasica, ali se veruje da su je „izmislili“ Piroćanci u vreme kada nije bilo frižidera: dobra peglana kobasica može da se čuva čak pet godina.
Poznavaoci pripreme kažu da je ključna stvar da meso bude isključivo od mlade junetine, koze i ovce, masnoća, loj i žile moraju biti odvojeni, a začinima svaki majstor daje pečat svom krajnjem proizvodu.
Sajam peglane kobasice u Pirotu tradicionalno su otvorili poznati voditelj Zoran Kesić i Igor Blažević Blaža.