JEREMIĆ JE RUSKI ČOVEK! Vuk: Protiv sam NATO, PRIBLIŽIMO SE RUSIJI!

Zorana Jevtić

Direktor CIRSD otvoreno se založio za tesnu saradnju s Moskvom, ali i vojnu neutralnost naše zemlje

Vuk Jeremić je ušao u predsedničku kampanju kao ruski čovek, ocenjuju analitičari!

Bivši šef diplomatije otvoreno se obratio Rusiji s ljubavlju: založio se za tesnu saradnju sa Moskvom, obećao učvršćivanje politike vojne neutralnosti i rekao odlučno „ne“ ulasku Srbije u NATO.

- Odnosi sa Rusijom su istorijski odnosi bliskog partnerstva. Posebnost odnosa Srbije i Rusije predstavlja dodatnu komparativnu prednost Rusije u uzburkanom međunarodnom prostoru. Odnosi sa Rusijom u budućnosti treba da budu negovani i unapređivani koliko god je to moguće... Ne vidim Srbiju u NATO! Nikad! Duboko verujem u vojnu neutralnost. To je pravi put Srbije - poručio je Jeremić za N1.

Lider Istočne alternative Dragan Todorović kaže da su ovakvi proruski stavovi „muzika za uši“ svakom Srbinu, te da se ne bi iznenadio da Jeremić ima podršku Moskve.

- Posle takvog njegovog nastupa jasno je da je ruski čovek, kao, uostalom, i 90 odsto Srba. Svako srpsko uvo voli da čuje ove reči. Pozdravljam svakoga ko se zalaže za saradnju s Rusijom, sa zemljama BRIKS i svakom državom koja nije priznala Kosovo - rekao je Todorović.

Jeremićeva naklonost prema Moskvi nije iznenađenje ni za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, koji kaže da je primetio da se bivši šef diplomatije potrudio da taj deo svoje politike istakne u kampanji.

- Rekao je i da Srbiju ne vidi u NATO i da veruje u vojnu neutralnost. U svemu tome nema problema, već u onome što je drugačije pričao iza zatvorenih vrata. Sećamo se da je Moskva njemu zamerila zbog situacije kada je Srbija podnela predlog rezolucije o Kosovu Generalnoj skupštini UN - podseća Dragomir Anđelković.

Jeremić računa na glasove iz SPS
DAČIĆ U PANICI, VUK MU UZIMA BIRAČE!

Jeremić je ozbiljno zagrabio i u biračko telo socijalista i pokušava da napravi novi darmar u njihovim redovima. Iako mu je lider SPS Ivica Dačić otvoreno objavio „rat“ u izbornoj kampanji, Jeremić je odgovorio upadljivom naklonošću prema njemu, ali pre svega prema nezadovoljnom delu njegove stranke.Tako je na Dačićeve optužbe da mu otima ljude Jeremić uzvratio - komplimentima, rekavši da je profesionalan i korektan i da se kao šef diplomatije državnički drži. A onda je i ušao u ulogu glasnogovornika svih nezadovoljnih funkcionera i članova.Dačić juče nije želeo da „otera“ Jeremića od svog biračkog tela, pa je oćutao na ove ocene. Da zaista ima šta da brani od Jeremića, potvrđuje Dačićev visoki funkcioner Novica Tončev.- U politici nema slučajnosti, pa tako i Jeremić sigurno gađa deo glasača SPS, i to se vidi u svakom nastupu. Nešto glasova će sigurno da nam uzme svojom retorikom, ali verujem da će to biti minimalno. Ostaje nam da na stranačkim organima osmislimo jasnu strategiju kako to da sprečimo. Naprednjaci ovog puta sigurno računaju na naših 10 odsto biračkog tela. Ako ih ispalimo, Dačić je u velikom problemu - priznaje Novica Tončev.

Dejan Vuk Stanković
RUSOFILSKA RETORIKA ZA GLASOVE

Za analitičara Dejana Vuka Stankovića „ljubav“ između Jeremića i Rusije je taktički manevar za birače desno od centra.- To je pokušaj da se rusofilskom, tradicionalnom i nacionalnom retorikom pridobiju umereni nacionalisti. Njega interesuje politički profit, pa pravi slične manevre i na drugoj strani takozvane građanske opozicije - kaže Vuk Stanković.

Poklon dodatak Gurman

DANAS U KURIRU: Mafini za svaku priliku!

U današnjem poklon dodatku Gurman pronaći ćete najbolje recepte za slatke i slane mafine, minijaturne slatkiše, mediteranske kolačiće.

Pored toga, saznaćete sve o novoj akciji koju vam pripremaju Kurir i Delimano.

Ne propustite najbolju zbirku recepata i kulinarskih saveta.

Ivana Kljajić