Ono sadrži jedinjenje antocijanin, molekul u samom plodu koji sprečava smrzavanje.
U pitanju je grožđe.
Prema urbanoj legendi koja godinama kruži, prvi je sladoled od grožđa pokušao da napravi slavni sladoledžija Robert Grin još 1876. godine, ali mu nije pošlo za rukom. Sladoled bi bio jako ukusan, ali nikad nije mogao da se u potpunosti zamrzne.
Naravno, danas sladoled može da se napravi sa veštačkim aromama, ali od pravog voća i dalje ne postoji.
Međutim, upravo to svojstvo grožđa da nikad ne može u potpunosti da se zaledi čini ga idealnom letnjom grickalicom, koju preporučuju i manekenke. Jednostavo stavite grožđe u zamrzivač preko noći i kad vam se prijede nešto slatko - uzmite nekoliko zaleđenih komada. Videćete da su plodovi tvrdi i ledeni, ali ipak mogu da se grizu i žvaću bez problema (dakle, nisu kao led).
(noizz)