Vešta kuvarica - dobra klopa!
Da biste vreme u kuhinji proveli što efikasnije i prijatnije, bitna je dobra organizacija, pogotovo danas, kada se živi veoma brzim tempom. Evo nekoliko saveta pomoću kojih ćete u kuhinji provoditi manje vremena.
Pročitajte recept
Za pripremu nekog jela će vam možda trebati više vremena nego što ga imate na raspolaganju, a može da se desi i to da u poslednji čas shvatite da neku namirnicu nemate u kuhinji. Da ne bi došlo do odustajanja od pripreme ili nepotrebnih odlazaka u prodavnicu, uvek se unapred upoznajte sa sadržajem recepta.
Odmrzavanje
Bilo da je u pitanju meso, riba ili povrće koje je zamrznuto, nije potrebno da ga noć pre izvadite iz zamrzivača kako bi sutradan bile spremne za spremanje. Dovoljno je da ih na nekoliko minuta stavite u mikrotalasnu pećnicu na programu za odmrzavanje i proces kuvanja može da počne.
Šta prvo spremiti
Različitim namirnicama potrebno je i različito vreme termičke obrade da bi bile gotove. Na primer, na kuvanje pirinča je potrebno potrošiti više vremena nego na kuvanje brokolija. Zato je bitno napraviti raspored kada počinjete da kuvate kako bi na kraju sve bilo gotovo u isto vreme.
Perite posuđe
Sav pribor koji ste koristili za pravljenja obroka perite tokom samog procesa jer na taj način radnu površinu činite preglednijom i oslobađate prostor, koji bi u protivnom bio nepotrebno zatrpan prljavim posuđem.
U secku je spas
Dinstanje luka početak je svakog dobro skuvanog obroka. Vreme kuvanja možete skratiti tako što ćete brže iseckati luk, pa je zato secko sjajna investicija. Em ćete uštedeti vreme, em neće biti suza, a nije ni preterano skup.