Kada nemate ideju šta da spremite za jelo kada postite, a morate da jedete napolju, postoji nekoliko odličnih rešenja.
Obično u toku posta ne možete da odlučite šta da napravite, a da ta hrana može da bude i za poneti.
Srećom, postoji mnogo načina da napravite različite vrste sendviča za veliki odmor u školi.
1. Posni sendviči u kajzerici
Sastojci:
- pakovanje malih kajzerica
- konzerva tunjevine
- 4 kisela krastavčića
- malo kečapa
- malo posnog majoneza
Priprema:
Kajzerice preseći na pola, staviti po malo tunjevine. Staviti u toster i ostaviti jedan minut. Zatim ih izvaditi i ubaciti kečap, kisele krastavčiće i posni majonez.
2. Povrćni sendviči
Sastojci:
- 4 kajzerice
- 150 do 200 gr đuveča
- so, origano, susam, čili, crvena paprika
- maslinovo ulje
- tomato sos ili kečap
- 100 gr posnog sira
Priprema:
Na maslinovom ulju izdinstati crni luk i dodati đuveč. Zatim začniti po želji (so, biber, čili...). Kada povrće omekša skloniti tiganj. Kajzerice preseći na pola, dodati smesu iz tiganja i izrendati sir. Pre nego što ih sklopite, stavite ih u rernu na 25o stepeni, desetak minuta.
3. Sendvič sa posnim margarinom
Sastojci:
- 4 kriške izrezanog hleba
- posni margarin
- 2 paradajza
- struk mladog luka
- 2 šake rukole
- morska so
Priprema:
Krišku hleba premazati margarinom, rasporediti rukolu, preko nje kolutove paradajza i sve posuti seckanim mladim lukom. Posoliti po ukusu.
4. Posni sendvič sa paradajzom
- 4 tost hleba
- 6 velikih paradajza
- čeno belog luka
- 8 kašičica pirea od paradajza
- so i biber po želji
Priprema:
Rernu zagrejte na 250 stepeni, koju ste premazali uljem. Paradajz osecite na velike kolutove, poređajte na papir i posolite. Sitno iseckajte beli luk i poređajte po tost hlebu. Izvadite paradajz i poređajte ga po tostu, a nakon toga prelijte pireom od paradajza.
5. Brzi sendviči
Sastojci:
- 4 parčeta hleba
- 1 kiseli krastavac
- posni majonez
- malo kečapa
- malo senfa
- 100 gr posnog sira
- po želji pečurke, masline
- 100 gr stišnjene šunke od tune
Priprema:
Krastavac iseckati na tanke kolutove. Šampinjone i/ili masline, takođe iseckati isto. Sir narendati sitno. Stišnjenu šunku od tune iseci na tanke kolutove. Hleb namazati senfom, složiti kolutiće kiselih krastavčića, stišnjenu šunku od tune, stavite posni majonez i kečap po želji, posuti posnim rendanim sirom i na kraju složiti pečurke seckane na tanke listice ili marinirane pečurke i po želji masline.
6. Sendvič sa ajvarom
Sastojci:
- tost hleb
- ajvar po želji
- posni sir
- posni margarin
- masline
Priprema:
Premažite hleb margarinom. Stavite sastojke na tost hleb i stavite u toster ili zagrejte desetak minuta u rerni na 250 stepeni.
7. Posne veknice
Sastojci:
- konzerva tunjevine
- četvrtina posnog margarina
- biber ili so
- sok od limuna
- vekna belog hleba
Priprema:
Margarin i tunjevinu umešati skroz na sitno. Dodati so, biber i limunov sok i dobro promešati. Veknu iseći na tanke kolutove i aneti namaz ravnomerno.
8. Sendvič sa grilovanim povrćem
Sastojci:
- manji patlidžan isečen na kolutove
- 2 paradajza isečena na kolutove
- 2 kriške ražanog hleba
- biber
- bosiljak
Priprema:
Kolutove patlidžana posoliti, premazati maslinovim uljem i grilovati na zagrejanom tiganju, do zlatno smeđe boje. Posuti sa malo belog luka u prahu. Kolutove paradajza premazati uljem, posuti sušenm bosiljkom i kratko grilovati tek da promeni boju. U isti tiganj, u kom je grilovano povrće, doliti malo ulja. Blago tostirane kriške hleba premazati posnim sirom, rasporediti kolutove patlidžana, preko njega paradajz.
EPK/coolinarka