.
SASTOJCI
800 g spanaća
1 crni luk
3 kašike prezli
100 g rendanog trapista
50 g maslaca
2 kašike brašna
2,5 dl mleka
so, biber
malo muskatnog oraha (nije obavezan)
PRIPREMA
1. U vodu koja vri ubacite očišćeni spanać i kuvajte oko tri minuta, dok ne uvene, pa ga dobro ocedite.
2. U šerpi otopite maslac i dodajte brašno. Napravite pastu, pa sve zalijte toplim mlekom. Dobro pomešajte kako se ne bi stvorile grudvice. Posolite i pobiberite i dodajte prstohvat muskatnog oraha. Na kraju dodajte rendan ili sitno seckan sir (75 grama) i lagano mešajte da bi se rastopio.
3. Na tiganju zagrejte ulje i sitno iseckan luk. Dinstajte ga dok ne omekša, pa ubacite i usitnjen beli luk. Dodajte blanširani spanać kuvajte jedan minut, pa sve to preručite u spremljeni bešamel. Masu preručite u posudu za pečenje i pospite prezlama i ostatkom sira, ubacite u zagrejanu rernu i pecite na 200 stepeni da jelo dobije zlatnu boju.
4. Spanać poslužite uz jaje na oko, krompir-pire ili ga jednostavno stavite na prepečen hleb.