IZVOR VITAMINA: Ova namirnica čuva kosti, jača srce i produžava život

Thinkstock

Nakon raznih kiselih salata, turšija i kupusa, proleće je pravo vreme za osveženje uz mladi luk. Ovo povrće je prava vitaminska bomba koja vas čuva od raznih bolesti i jača vaše zdravlje.

Mladi luk možete da jedete svež ili kao dodatak jelima. Šta god da odlučite, obogatiće vaše telo vitaminima, mineralima i fitohemikalijama, što ga čini jednom od najzdravijih namirnica.

Istraživanja kažu da samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1.6 miligrama vitamina C. Oba navedena vitamina su od ključnog značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se verovatnoća od razvoja osteoporoze i većeg procenta lomljivosti kostiju.
Shutterstock 
Foto: Shutterstock

Mladi luk je odličan i za zdravlje očiju. Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Otkriveno je da mladi luk štiti oči i od upala.

Vitamini A i C, koji mogu da se nađu u namirnicama kao što je mladi luk, imaju snažna antioksidantna svojstva. Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanasa povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Vitamin C takođe može da pomogne u snižavanju visokog krvnog pritiska što, zauzvrat, može da smanji rizik od srčanih oboljenja.

Da bi se u potpunosti doživeo slatkast ili srednje jak ukus mladog luka, glavice treba da su čvrste i bele, a vrhovi sveži i zeleni. Treba ga koristiti odmah ili najduže dva dana od nabavke zbog toga što brzo gubi nutritivne vrednosti.

(klix.ba)