Feta sir se pravi od kozjeg mleka, ali ni od kravljeg neće biti ništa lošiji.
Zagrejte 2 litra mleka do 30 stepeni Celzijusa, povremeno mešajući da se ravnomerno ugreje, piše Lepa & Srećna.
Uklonite s ringle, dodajte 1 kašiku jogurta razblaženog s kašikom mleka, promešajte dobro, poklopite i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi.
Dodajte 2 kašike sirila, promešajte i ostavite na sobnoj temperaturi preko noći. Ujutru isecite usireno mleko na kockice, ostavite da stoji petnaestak minuta pa procedite kroz gazu i ostavite da otkaplje 2-4 sata. Surutku sačuvajte. Zatim premestite na hladno mesto a sutradan odmotajte sir i u činiji ga izmešajte sa pola kašičice soli.
Na dno plitke cediljke stavite čistu gazu, sipajte sir pa prekrijte gazom i pritisnite nečim teškim. Ostavite preko noći na hladnom. Sutradan isecite kocke sira, prelijte posoljenom surutkom (5 kašika soli na pola litra surutke) i ostavite u frižideru. Tako pripremljen sir treba da zri 5 dana.
PROČITAJTE JOŠ:
Kako da napravite domaći sir na starinski način
Napravite sami sir maskarpone
Recept za prženice kakve do sada niste pravili: PRŽENICE U RERNI, SA SIROM I KAJMAKOM (RECEPT)