Vreme je za lakšu hranu.
Jedno od osnovnih pravila prilikom grilovanja povrća jeste da ono treba da bude isečeno na komade iste veličine, kako bi se podjednako ispeklo sa svih strana. Svi komadi trebalo bi da budu i podjednake debljine, i to ne veće od 2,5 cm.
Povrće pre grilovanja treba potopiti u hladnu vodu na otprilike 30 minuta, kako ne bi bilo suvo. Zatim ga treba iscediti, osušiti, iseći, pa lagano premazati uljem kako bi se sprečilo lepljenje za podlogu. Povrće nikako ne treba grilovati dugo i obavezno voditi računa da komadi povrća ne budu sitni. Evo nekih osnovnih pravila za različite vrste povrća...
Paprika
Presecite je po sredini od vrha do dna, a po potrebi je možete iseći na četvrtinu. Odstranite joj semenke, stabljiku i beličasta rebra. Lagano je premažite uljem i stavite da se griluje 2-3 minuta na svakoj strani.
Pečurke
Operite ih i posušite. Premažite ih uljem i stavite na gril-tiganj ili gril-roštilj da se peku (4-5 minuta za manje pečurke, 6-8 minuta za veće).
Patlidžan
Isecite ga po dužini (ako je manji) ili na krugove (ako je veći) debljine 1,5 centimetara. Držite ga potopljenog u vodi 30 minuta. Iscedite ga, premažite uljem i grilujte 2-3 minuta.
Tikvice
Isecite na debljinu od 1,5 cm. Premažite ih uljem i držite na grilu 2-3 minuta sa svake strane.
Luk
Skinite spoljašnji deo (ljusku) i isecite ga horizontalno na debljinu od oko 1 cm. Premažite ga uljem i držite na vatri 3-4 minuta.
Paradajz
Presecite ga napola, premažite uljem i stavite na isečenu stranu da se griluje 2-3 minuta.