NAPRAVITE VASKRŠNJI KOLAČ: Brz i jednostavan recept za prazničnu trpezu

Profimedia

Domaćini se svake godine trude da im za Vaskrs budu najlepše ofarbana jaja. Upotpunite vašu trpezu ukusanim kolačom koji će obradovati vaše voljene.

Potrebni sastojci:

1 kockica svežeg kvasca (32 grama), 300 ml mlakog mleka, 6 kašika šećera, pola kašičice soli, 50 ml ulja, rendana kora 1 limuna, 2 jejeta, 800 g brašna.

Za premazivanje:

1 jaje, parče margarina za premazivanje pleha.

Profimedia 
Foto: Profimedia


PRIPREMA:

Izmrvite kvasac u posudu, dodajte mleko, šećer i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim dodajte so, ulje, izrendajte i dodajte koru limuna, dva jajeta i sve to izmešajte dok se ne sjedini. Postepeno dodajte 800 grama brašna i umesite testo. Mesite oko pet minuta. Prekrijte posudu krpom i ostavite da stoji oko sat vremena, odnosno dok se testo ne udvostruči. Premesite testo. Na podlogu stavite malo brašna, izvadite testo i podelite na tri dela. Od svakog dela napravite po traku dugu oko 80 cm.

Tri trake spojite u pletenicu. Parčetom margarina premažite pleh, a zatim u njega položite pletenicu u krug. Pleh prekrijte krpom i ostavite da stoji 35 minuta.

Profimedia 
Foto: Profimedia

Bonus video

(Pink/Katarina Kanić)