U zatvor zbog seks van braka

Krivični zakon predviđa kazne od mesec do godinu dana zatvora za svaku seksualnu vezu dve odrasle osobe koje nisu u braku

RABAT - Marokanska asocijacija za ljudska prava, nevladina organizacija pozvala je vlasti da ukinu zakon kojim se na kazne zatvorom osuđuje svaka seksualna veza izvan braka.

Član 490 marokanskog krivičnog zakona predviđa kazne od mesec do godinu dana zatvora za svaku seksualnu vezu dve odrasle osobe koje nisu u braku.

"Taj član predstavlja hipokriziju u našem pravnom sistemu u odnosu na seksualne slobode, koje su medu ličnim slobodama koje mi branimo", rekla je predsednica Marokanske asocijacije za ljudska prava Kadija Rijadi.

"Svi mi znamo da su u Maroku česte seksualne veze van braka. Činjenica da sve to treba da bude skriveno podstiče zloupotrebe ličnih sloboda i njihovo ugrožavanje", dodala je ona.

Zahtev da se ukine član o kažnjavanju vanbračnih seksualnih veza iznet je nedavno, na okruglom stolu nevladinog sektora koji je inicirala Asocijacija, a na kome se između ostalog čula ocena da "država praktikuje šizofreniju" koja je "nezamisliva u sadašnje vreme".