Mnoga jela gotovo je nemoguće zamisliti bez dobro znanog ukusa crnog luka. Ipak, mnogi ne znaju da se različite vrste ovog luka ne upotrebljavaju na isti način...
Ukoliko ste mislili da su sve vrste luka iste - razmislite još jednom. Svaka sorta luka ima drugačiji ukus i najbolje ide uz različite vrste jela. Ispostavilo se da su različitosti među vrstama luka malo veće od samog ukusa.
Da biste na najbolji mogući način iskoristili ukus crnog luka, evo kako da koristite različite sorte:
Crni luk
Tradicionalni žuti luk ima najjaču aromu od svih vrsti luka, te je za većinu jela uglavnom najbolji izbor. Najpre skinite ljusku, pa onda isecite na sitne kockice.
Crveni luk
Crveni luk ima najbolji ukus kada se ne kuva. Iz tog razloga, ovaj luk ćete najčešće videti u burgerima i salatama, a dobar je i za grilovanje. Crveni luk ima manje šećera od žutog luka i sadrži antioksidante koji su dobri u prevenciji raka. Najbolje ga je seći na kolutove.
Srebrenjak
Ukoliko želite da jela budu malo hrskavija, luk srebrenjak je najbolji izbor. Ovaj luk takođe možete da korisitite u jelima u kojima želite malo više teksture. Srebrenjak ćete najčešće naći na pici ili meksičkoj hrani, a on takođe ima i antiinflamatorna svojstva. Najbolje ga je seći na kriške (polukolutove), koliko god želite da budu tanki.
Luk šalot
Luk šalot je manji luk u obliku badema, zlatno-rozikaste kore. Ova vrsta crnog luka je nešto slađa i blaga, te se najbolje upotrebljava u sirovom stanju u slatama. Šalot je nešto skuplji od ostalih vrsti crnog luka, a najbolje ga je seći na kriške.
Zdravlje porodice: Kako da pravilnim kuvanjem eliminišite arsen iz pirinča
Mladi luk
Mladi crni luk se najbolje upotrebljava u sirovom stanju, ali se može i kuvati. Takođe, nemojte se ustručavati da kuvate i perca (zeleni deo).
Povrće u kuhinji: Gde bi trebalo čuvati crni luk?
3 najčešće greške koje pravimo pri čuvanju voća i povrća