NE HRANITE RAK! PAZITE ŠTA JEDETE: Režim ishrane koji vam može pomoći kod izlečenja najgorih bolesti
Karcinom ne možemo sami izlečiti, ali ga ne moramo ni sami u svom telu hraniti.
Izazvana raznim pogrešnim pričama/ savetima, a pre svega veoma lošom obaveštenošću ljudi, podeliću spisak namirnica koje se kod karcinoma ne/smeju unositi u organizam, kaže Mirjana Tomić Milošević,koja nam otkriva kako je ovaj način ishrane uspešan u borbi protiv kancera.
Osnovni principi:
Jedite dnevno šest malih obroka. Jedite polako, žvačite puno. 80 % celokupne ishrane treba se sastojati od voća i povrća. Kod svakog obroka se jede najpre sirovo voće i povrće.Sastav jelovnika je po sopstvenom ukusu.
Povrće i salate koje možete često koristiti:
Šargarepa, spanać, paradajz, sve vrste zelenih salata, cvekla, celer, praziluk, špargle, zeleni/beli kupus, karfiol, zeleni grašak
Povrće i salate koje možete ponekad koristiti:
Kiseli kupus, rotkve, paskanat, gljive, lubenica, zelena paprika,list maslačka
Zabranjeno povrće i salate:
Crveni kupus, kiseli krastavac ostavljen sa sredstvima za konzerviranje
Voće koje često trebate koristiti:
Jabuke, kajsije, breskve, crne borovnice,l imun, pomorandže
Voće koje ponekad možete koristiti:
Banana, grožđe, jagode, kruške, trešnje, suvo grožđe, malo šljiva
Zabranjeno voće:
Smokve, urme, ribizle, nenavedeno koštuničavo voće
Hleb koji često treba koristiti:
Hleb od različitih sorti žitarica (ovas, ječam, raž…)
Hleb koji ponekad možete koristiti:
Crni hleb/sa ili bez sredstava za konzerviranje, prepečeni hleb
Zabranjeni hleb i peciva, kolači:
Sveži hleb i pogačice, beli hleb, torte, kolači sa praškom za pecivo. Kolači sa voćem dozvoljeni ako su napravljeni sa prirodnim kvascem, voćnim šećerom ili medom
Mlečni proizvodi koje često treba koristiti:
Mleko, kiselo mleko, neprovreli sir
Mlečni proizvodi koje ponekad možete koristiti:
Buter, kisela pavlaka, jogurt bez šećera, krem sirevi, polumasni sirevi
Zabranjeni mlečni proizvodi:
Margarini (dijetalni su dozvoljeni), šlag, masni sirevi, svi mlečni proizvodi sa šećerom
Meso i mesni proizvodi koje PONEKAD možete korisiti
Nemasna: ovčetina/jagnjetina, meso od ćurke, goveđe meso, goveđa salama, kuvano živinsko meso i iznutrice
Zabranjena mesa i mesni proizvodi:
Svinjsko meso, svinjska mast, svinjske mesne prerađevine, sva dimljena mesa i mesni proizvodi, sve vrste životinjskih masti
Vrste ribe koje samo ponekad možete koristiti:
Kuvane morske ribe
Zabranjene vrste ribe:
Sardine u ulju, sve vrste dimljene ribe
Začini koje često trebate koristiti:
Svi koji sadrže crni luk, praziluk, peršun, celer, beli luk, morsku so
Začini koje samo ponekad možete koristiti:
Dil, kim, ren, majoran, fensel, kokos, melia, vanila, kerbel, estragon, lavanda, bosiljak, ruzmarin, tamjan, kamilica, začinjena so
Zabranjeni začini:
Biber i ljuta paprika
Tečnosti koje često trebate koristiti:
Sokovi od povrća, sok od koprive, voćni sokovi, čaj od šipka, mineralna voda
Tečnosti koje ponekad možete koristiti:
Supe od povrća, sok od krompira, malo crvenog vina, piva, kafe i crnog čaja
Zabranjene tečnosti:
Sva druga alkoholna pića, limunade sa šećerom
Ostale stvari koje često trebate koristiti:
Mekinje, klice od ječma i pšenice, pšenične pahuljice, neoguljeni/neglazirani pirinač, čisti med, prirodni kvasac, polen od cveća, orasi, seme od lana, koščice kajsije, šljive.
Ostale stvari koje ponekad možete koristiti:
Oguljeni krompir, gusta kaša od: krompira, griza, ovsa, voćni šećer, biljna ulja, voćno sirće, 2-3 jaja nedeljno
Ostale zabranjene stvari:
Beli i braon šećer, slatkiši, čokolada, marmelada sa šećerom, grožđni šećer, sva sredstva za zaslađivanje, alkohol, nikotin, biber, vinsko sirće, ljuti i pikantni sosevi, paštete, pomfrit, kikiriki… Sve namirnice sa konzervansima, aromama i farbama.
(kucnilekar)
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
KURIR TV DR NEBOJŠA TASIĆ O HISPA Galopirajući ritam nas ubija, mi smo tu da sprečimo INFARKT i ŠLOG