SAČUVAJTE OMILJENU HRANU: Zamrznite ovih 6 namirnica i produžite im vek!
Sama pomisao na jagode i trešnje u periodu kada im nije sezona tera nas na razmišljanje kako da ih što duže očuvamo.
Zamrzavanje je dobra opcija ako ne želite da vam propadne začinsko bilje kome ste pridavali toliko pažnje, a proizveli ga previše. Na sve što želite staviti u zamrzivač, kako ne biste zaboravili, stavite i oznaku s datumom zamrzavanja - jer neke namirnice možete čuvati i godinu dana.
1. Maslac
Maslac je najbolje čuvati u zamrzivaču u njegovom originalnom pakovanju. Devet meseci u zamrzivaču ne bi trebalo nikako naštetiti njegovom kvalitetu, a pazite da se nalazi pored luka. Kada ga budete odledili, nemojte ga podgrevati u mikrotalasnoj.
2. Kuvani pirinač
U zamrzivaču može stajati čak 6 meseci. Kako bi se najbolje očuvao, potrebno ga je ostaviti u vrećici u kojoj je skuvan. Njega slobodno možete odlediti u mikrotalasnoj.
3. Sir
Tako je, sir možete zamrznuti. Tvrde sireve možete zamrznuti na 6 meseci. Ako vam ostane previše sira za koji nikako ne želite da propadne, najbolje ga je narezati i staviti ga u vrećicu za zamrzavanje. Isti period zamrzavanja važi i za meke sireve, ali kremaste ne smete zamrznuti. Posle odmrzavanja morate ga iskoristiti u toku 3 dana.
4. Začinsko bilje
Zamrzavanje svežeg začinskog bilja odličan je način za čuvanje tokom cele godine. U zamrzivaču ga možete čuvati 12 meseci.
5. Voće
Voće možete držati u zamrzivaču čak godinu dana. Za jabuke se ne preporučuje više od 8 meseci, za borovnice 12, a banane 2-3 meseca. Najbolja opcija je prvo pripremiti voće na isti način kako biste to učinili da ga koristite odmah. Dakle, očistite koru jabuke, izvadite koštice iz breskve, veće voćke naseckajte na komadiće, a bobičasto voće možete ostavite celo. Smrznuto voće možete koristiti za šarene smutije.
6. Sveže meso
Prema podacima koje iznosi Ministarstvo poljoprivrede u SAD-u sveže meso može biti zamrznuto najviše godinu dana. Sveže mleveno meso vrsta je koja u zamrzivaču može biti ostavljena najkraći period, od 3 do 4 meseci.
Kurir.rs, Foto: Profimedia