MISTERIOZNA SMRT: Šta se zaista dogodilo američkom studentu u Severnoj Koreji

YouTube/Printscreen

Na internetu je objavljen snimak Ota i grupe prijatelja kako uživaju u zimskim praznicima. To je i poslednji snimak pre njegovog hapšenja u Severnoj Koreji.

"Ovo je Oto kog znam i volim. Ovo je moj brat", napisao je Ostin Varmbir, koji je objavio video snimljen tokom trodnevnog putovanja studenata krajem 2015. godine.

Dva meseca kasnije objavljen je drugi snimak mladića koji u suzama preklinje vladu Severne Koreje za oproštaj. Oto se zahvalio vladi na "prilici da se izvini za svoj zločin, moli za oproštaj i pomoć u spasavanju svog života".

Student je izjavio da je pokušao da ukrade propagandni poster iz hotela u Pjongjangu kao "uspomenu za jednu američku crkvu, uz dopuštenje američke vlade, kako bi narušio radnu etiku i motivaciju korejskog naroda".

U suzama je rekao: "Počinio sam najveću grešku u svom životu, ali ja sam samo čovek".

Nakon 17 meseci zatočeništva, Oto je vraćen u SAD 13. juna, ali tada je već bio u komi i nije mogao da komunicira zbog ozbiljnih oštećenja na mozgu. Nedelju dana kasnije mladić je umro, a njegova porodica je okrivila "užasno mučenje i zlostavljanje" koje je navodno doživeo u Severnoj Koreji.

Svetski mediji nagađaju da se nikada neće saznati šta mu se zaista tamo dogodilo. Severna Koreja je izjavila da je zaražen botulizmom, te je pao u komu pošto je uzeo tabletu za spavanje. Međutim, doktori koji su ga pregledali po povratku u SAD ne veruju u ovu priču.

Medicinskim pregledom je utvrđeno da je Oto uprkos komi bio dobro uhranjen kada je vraćen u Ohajo. Testovi nisu otkrili puno o njegovom stanju, ali su doktori izjavili da nije bilo znakova fizičkog nasilja ili zlostavljanja, kao ni botulizma.

MISTERIOZNA SMRT: Šta se zaista dogodilo američkom studentu u Severnoj Koreji  Youtube

Doktori su takođe rekli da nije reagovao na nadržaje te nije pokazivao znakove razumevanja jezika ili svesti o svojoj okolini. Pretrpeo je "značajna oštećenja moždanog tkiva", uobičajena kod pacijenata koji dožive srčani udar ili zastoj disajnih puteva.

Oto je odrastao u Sinsinatiju u porodici s troje dece i oduvek je bio popularan kao vrlo inteligentan učenik, izabran za kralja srednjoškolske mature, na kojoj je održao završni govor.

Upisao se na Univerzitet u Virdžiniji gde je bio izvrstan student, pohađao je semestar u Londonskoj školi ekonomije i proputovao Europu. Dobio je mnoge poslovne ponude pre nego što je diplomirao, ali se odlučio za još jednu, poslednju avanturu. Poslednji dan puta u Severnoj Koreji uhapšen je i osuđen na 15 godina prisilnog rada.

Njegovi roditelji su nakon smrti objavili izjavu: "Naša tužna dužnost je da obavestimo javnost da je naš sin, Oto Varmbir završio svoje putovanje. Okružen porodicom punom ljubavi, Oto je preminuo danas u 14:20 časova".

"U ovom trenutku bi bilo lako da se usredsredimo se na sve što smo izgubili - budućnost koju nećemo provesti s toplim, briljantnim mladićem čija znatiželja i entuzijazam za životom nisu imali granica. Ali, odlučili smo se da pamtimo vreme koje smo proveli s ovim izuzetnim čovekom".

"Kada je Oto vraćen u Sinsinati kasno 13. juna, nije mogao da govori, nije video i nije reagovao na verbalne zapovesti. Izgledao je vrlo loše. Iako više nikada nismo čuli njegov glas, izraz lica mu se u jednom danu promenio - izgledao je smireno. Bio je kod kuće i verujemo da je to osetio".

Američki senator Džon Mekejn je izjavio: "Oto Varmbir, američki građanin, žrtva režima Kim Džong Una. U poslednjoj godini svog života proživeo je noćnu moru u kojoj je korejski narod zatočen već 70 godina".

Bivši predsednički kandidat Marko Rubio je Otovu smrt nazvao "državnim ubistvom".

Severna Koreja još uvek drži u zatočeništvu nekoliko američkih građana, a čini se da SAD nije u stanju da im pomogne.

(Kurir.rs/index.hr)