Dilema svakog turste u nepoznatoj zemlji jeste koliko bakšiša treba ostaviti u restoranu ili kafiću. Davanje napojnice je običaj koji povezuje mnoge zemlje, ali u nekim zapadnim zemljama turista može uvrediti osoblje ostavljanjem napojnice. U drugim pak, očekuje se i bakšiš od 25 odsto, pa treba imati na umu i to pri pravljenju budžeta za odmor.
Nedavno istraživanje Good Housekeeping Instituta otkriva kakvi običaji važe u različitim krajevima sveta. Sara Benvel kaže da u Japanu ovakav običaj ne postoji – “Postoji mogućnost da ćete čak uvrediti kelnera kojem ostavljate bakšiš dok se u Americi napojnica očekuje i jako je nekulturno ako ništa ne ostavite“
S druge strane, u Francuskoj su napojnice uključene u račun i to je rešeno zakonom. Ipak, mnogi lokalci će ceniti ako im i preko toga ostavite nešto.
Naravno, najveće napojnice se očekuju u SAD i to ne samo u restoranima već i u taksiju gde treba da dodate od 10 do 25 odsto više od iznosa koji je taksimetar otkucao.
Bakšiš se ne očekuje u zemljama jugoistočne Azije, ali se prihvata sa velikim oduševljenjem ugostiteljskih radnika.
U Kini, baš kao i u Japanu smatra se uvredom i treba ga izbegavati.
Očekivane napojnice:
Mekisko 10%
Južnoafrička Republika 10-12,5%
Španija i Portugal 10-12%
Turska 10%
SAD 15-25%
Francuska 10%
Nemačka 10%
Grčka 5-10%
Indija 10%
Italija 10%
Kanada 20%
Brazil – ništa
Australija i Novi Zeland 10-15%
Egipat 5-10%
Srbija je malo specifična
Prema rečima naših ugostiteljskih radnika srpske mušterije često ostavljaju isti iznos, pa čak i ako su večerali u vrednosti od 2.000 dinara, ali i 10.000 dinara. U toku dana bakšiš za kafu iznosi od 30 do 50 dinara, a uveče bude između 100 i 200 dinara nevezano za iznos na računu.
(Foto: Profimedia)