OPASNOST

JELO KOJEM NE MOGU DA ODOLE: Milioni ga jedu od detinjstva a uzrokuje rak jetre

Foto: Profimedia

Jelo je poznato pod nazivom koi pla, a taj jeftin obrok priprema se mlevenjem sirove ribe i mešanjem sa začinima i limunovim sokom i najviše se jede u najsiromašnijoj regiji Tajlanda, Isanu, kao i na Laosu.

Jedu ga milioni ljudi, a dokazano je da moža da uzrokuje pojavu raka jetre kod onih koji ga jedu.

Problem nije u sirovoj ribi, već u parazitskim crvima koji često žive u njima.

Paraziti su toliko rasprostranjeni, a jelo toliko popularno da je rasprostranjenost raka jetre u pokrajini Isan bizarno visoka - oko 50 odsto svih malignih oboljenja muškaraca u Isanu.

Pošto su oba roditelja Narong Khuntikeoa umrli od raka žučnog kanala koji je zvanično poznat kao kolangiokarcinom, on je odlučio da se posveti medicini i usavrši svoje veštine hirurga specijalizovanog za jetru.

Sada je on na misiji upozoravanja ljudi na opasnost jela koi pla i organizuje lečničke i naučne timove koji obilaze sela sa ultrazvukom i testira lokalno stanovništvo na tragove bolesti.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

Riba od koje se spravlja koi pla lovi se u Mekongu, gde je rak jetre rasprostranjen.

Budući da se riba jede sirova, to znači da svaki put kada je jedu, lokalci gomilaju količinu parazita koji značajno povećava nastanak karcinoma jetre.

Mnogi ljudi jedu to jelo od detinjstva, ali nikad nisu otišli kod doktora kako bi pregledali jetru, a drugi uopšte ne znaju da postoje ti paraziti, a ljudi koji umiru zbog njega često ćute i čine to daleko od svih, u svoja četiri zida, piše IFLScience.

Zato Narong pokušava da dopre do što je više ljudi moguće. Međutim, nije lako uveriti ljude da se podvrgnu testovima, kao što ih nije lako uveriti da ih jelo koje obožavaju ubija ili im barem krati život za deceniju ili dve.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

(Kurir.rs/theguardian/foto Profimedia)