Meso u mesaru stiže u raznim oblicima i nije uvek lako prepoznati koje je sveže i visokokvalitetno.
Stručnjaci predlažu da se kupuje meso iz regije u kojoj se živi. A osim informacija na pakovanju, i njegov izgled može biti indikator kvaliteta.
Unutarmišićna mast: Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elizabet Nemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso bi moralo da ima malo unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.
Boja: Idealna boja zavisi o kojoj se životinji radi. Teletina bi morala biti svetla, ali ne bela. Jednako kao i meso živine. Govedina treba da bude srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno bledoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bežati, naglašava Elizabet.
Voda: Ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne sme biti vode. Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro.
Čvrstina: Ima još jedan način za jednostavnu proveru je li pakovano meso još uvek sveže. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne sme ostati nikakvo udubljenje. A površina mesa mora blistati.
Kurir.rs/Fokus.ba, Foto: Profimedia