Možda ne možete da zamislite život bez mleka jer je zdravo i prija vašem organizmu, a da li znate da nije sve tako?
Postoje podeljeno mišljenje kada je mleko u pitanju. Na jednoj strani je verovanje da je mleko odličan izvor kalcijuma i proteina koji su korisni za organizam, odnosno za njegov rast i razvoj.
Sa druge strane, alternativna medicina tvrdi da mleko uopšte nije zdravo i da je čovek jedina vrsta koja pije mleko drugog sisara i nastavlja da to radi posle detinjstva.
U prilog tome ide podatak da je sve više ljudi netolerantno na mleko, tj.na laktozu, jer se s godinama smanjuje količina enzima laktaze koja razlaže taj šećer i dolazi do otežanog varenja. Takođe se smanjuje i količina renina, enzima koji razlaže belančevinu iz mleka - kazein, koja takođe dovodi do problema prilikom varenja.
Ako ste planirali da ostavite mleko i mlečne proizvode, evo kakve promene na vašem telu možete da očekujete.
Čista koža
Mleko ima za cilj da neguje telad, samim tim ono sadrži hormone poput testosterona koji mogu da stimulišu masne žlezde na koži, navodi se u studiji medicinske škole Dartmut. Drugim rečima, restrikcija mlečnih proizvoda, smanjiće broj bubuljica i neprijatnih izraslina na vašoj koži.
Smanjena nadutost i nadimanje stomaka
Poznato je da 75 odsto svetskog stanovništva netolerantno na laktozu, jer smo genetski programirani tako da posle detinjstva prestanemo da proizvodimo enzim koji razgrađuje laktozu. Jedan od oblika netolerancija na laktozu su nadimanja i bolovi u stomaku.
Promena telesne težine
Ako izbacite mlečne proizvode iz ishrane, možete izgubiti ili nabaciti kilograme. Ovo zavisi od toga šta ćete unositi u organizam umesto sira. Do povećanja telesne težine dolazi ako ovu vrstu proteina zamenite hranom koja je bogata ugljenim hidratima.
Ukoliko baš volite mleko, a imate neki vid intolerancije ili osetljivosti, onda možete da probate sa eliminacijom tih proizvoda iz ishrane na određeni period kako biste videli da li će doći do smanjenja simptoma. U tom slučaju se možete okrenuti alternativama kao što su kokosovo, bademovo ili pirinčano mleko.
(Kurir.rs)