NEZASITI BANKARI: Kamate na nedozvoljeni minus idu i do 60 odsto!

Shutterstock

Ova bankarska provizija mogla bi biti predmet tužbe za nadoknadu štete jer tu banke mnogo više uzmu nego što daju, upozoravaju iz Efektive

Ako ste se pitali kolika je najviša kamata koju banke naplaćuju u Srbiji - odgovor je 59,4 odsto. To je, kako pokazuju podaci Narodne banke Srbije, najveća kamata na nedozvoljeni minus po tekućem računu ako se uzme u obzir 30 banaka.


Iako je u odnosu na pre nekoliko meseci najskuplja bankarska pozajmica pojeftinila sa više od 80 odsto na sadašnjih 60, teško da u ovom slučaju mnogima ne padne na pamet da je reč o kamatama koje se naplaćuju u legalnim poslovima.


Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva kaže za Kurir da je nedozvoljeno prekoračenje sporan termin jer, ako je nešto nedozvoljeno, znači da ne može da se koristi.

- To bi bilo kao da odete u banku, tražite i dobijete kredit od 1.000 evra, a onda sutra dođete i kažete - dajte mi još 500 evra, neka to bude nedozvoljeni kredit. Tako nešto ne postoji. Nedozvoljeni minus je zamka - tvrdi on.

Fonet 
foto: Fonet

Gavrilović navodi da sve to budi sumnju da banke u tome imaju računicu, da se klijent preračuna u plaćanju mesečnih obaveza, da svesno ili nesvesno uđe u nedozvoljeni minus, i onda stiže dranje preko kamate.


Gavrilović navodi i da bi tako velike kamate mogle da budu predmet tužbe za nadoknadu štete, u smislu člana 15 Zakona o obligacionim odnosima - nejednakost uzajamnih davanja. Banka ti, dodaje, odobri 30.000 dinara uz kamatu od 15 odsto, a onda, ako uzmeš dinar preko toga, kamata je 60 odsto, ili četiri puta više. Banka za sebe, dodaje, naplaćuje enormno visoku kamatu, na koju nema prava.


Kurir / V. S.

Foto: Shutterstock, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: OTKRIVAMO! Najnovije metode BIA za zaplašivanje političkih neistomišljenika!