BEOGRAD - "Gde je ulaz u podzemlje", "Zašto su Beograđanke tako razgolićene", "Zašto stavljate i kečap i majonez na picu", samo su neka od pitanja koja sve brojniji strani turisti u srpskoj prestonici postavljaju turističkim vodičima.
Ivan Marinković, turistički vodič sa višegodišnjim iskustvom, kaže da ima mnogo turista koji su začuđeni činjenicom da se na Beogradskoj tvrđavi ne naplaćuje ulaz, već se ljudi slobodno šetaju kada god požele.
- Turci znaju ponekad da pitaju kada se smeste u hotel gde je mesdžid, prostorija za molitvu, kao da je to najnormalnija stvar u svakoj zemlji - kaže Ivan.
Dešavalo se i da ga, kada vodi turu kroz beogradsko podzemlje stranci pitaju "A gde je ulaz u podzemlje", misleći da su u pitanju katakombe ili tuneli.
- U stvari se obilazi pet odvojenih podzemnih lokaliteta, ali očigledno njihova mašta ili prethodna iskustva čine svoje - zaključio je Ivan.
Svoja zanimljiva iskustva podelila je i Jelena Maričić čiji su gosti uglavnom Britanci i Amerikanci. Ona kaže da turisti koji dolaze sa Starog kontinenta uglavnom znaju šta ih čeka u Srbiji. Međutim, sa Amerikancima je nešto drugačije.
- Nedavno sam u poseti imala momka iz Filadelfije koji nije mogao da veruje koliko su "naše devojčice razgolićene". Iako dolazi iz zemlje koja je sama po sebi slobodna, kaže da bi bilo skandalozno da neko od 14 godina nosi toliko kratku majicu i suknju u Filadelfiji - kroz smeh se priseća Jelena.
Isti momak je bio u šoku kada je video da Srbi stavljaju majonez i kečap na picu komentarišući to kao "Ovo je više američki nego sama Amerika". I to nije sve.
- Skoro svi do jednog su me pitali zašto u centru grada i dalje imamo srušene zgrade, da li to sada predstavlja neki spomenk. Mnogo njih je takođe komentarisalo kako se ulaz na Adu Ciganliju i druga kupališta ne naplaćuje i kako su muzeji veoma pristupačni, samo je šteta što mnogi ne rade - kaže Vladislav Mačković iz Zemuna koji nekoliko godina samostalno vodi turiste u obilazak prestonice.
Naravno, hrana i piće su uvek interesantna tema.
- Neverovatno je i da gotovo svi pitaju za rakiju čim se nađemo, iako je u mojim turama uključeno probanje našeg pića, ćevapa i kajmaka - objašnjava Vladislav.
Mnoge stvari su za strance nepojmljive.
- Amerikancima je bilo čudno odakle Srbima toliko vremena da se po ceo dan šetaju i piju piće, kao i odakle ženama toliko novca da uvek izgledaju doterano – kaže Jelena.
- Strancima je čudno da račun u prodavnici može biti 100 dinara i 30 para. Zbunjuje ih to da nemamo paru kao posebnu kovanicu, ali je ipak imamo u okviru cene - objašnjava Vladislav Mačković.
(Kurir.rs/Blic/Jovana Aleksić/Foto: Filip Plavčić/Ilustracija)
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
OD A DO Š: Upoznajte JDP i Knez Mihajlovu