Moramo da budemo sigurni šta jedemo i pijemo, zdravlje građana mora biti prioritet
Država mora već jednom da odluči koliko aflatoksina sme da bude u mleku, a ne da maksimalan nivo ove toksične materije menja od slučaja do slučaja. Moramo da budemo sigurni šta jedemo i pijemo, poručio je Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.
Vlada Srbije odlučila je da od 7. septembra poveća nivo aflatoksina u mleku sa 0,05 mikrograma po kilogramu, što je maksimalna dozvoljena količina u Evropskoj uniji, na 0,25. Sličan potez povukla je i u februaru 2013. godine, kada je nivo povećan sa 0,05 na 0,5 zbog povećanog prisustva aflatoksina u kukuruzu usled suše 2012. Sada se, izgleda, dešava gotovo ista stvar, jer je Srbiju opet pogodila suša.
Zbog negodovanja javnosti 2013, maksimalan nivo vraćen je sa 0,5 na 0,05, ali je kasnije povećan na 0,25, pa smanjen na 0,05.
Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže za Kurir da bi maksimalan nivo trebalo da bude jedan, i da se ne menja stalno. On smatra da problem sa sušom i kukuruzom ne može da se rešava na ovaj način.
- Ne smemo posledice suše da rešavamo stihijski, nego sistemski. Jedno od rešenja je bilo dodavanje zeolita stočnoj hrani, ali to se sada ne spominje. Moramo da budemo sigurni šta jedemo i pijemo, zdravlje građana mora biti prioritet. Sistematsko rešenje i zaštita potrošača, to je ono što smo mi tražili i prilikom problema 2013. godine, a i sada ponavljamo - ističe Papović.
V. Spasić