Jedan od razloga zašto volimo jesen, leži i u jesenskim plodovima koji su od velike pomoći u jačanju imuniteta.
Svakako ih uvrstite na jesenski jelovnik, jedite sveže, ali i pripremajte na najrazličitije načine.
Limun
Limun je posebno zdravo i lekovito voće. Još su naše bake cenile ovo voće koje je bilo neizostavno u bilo kojoj kućnoj apoteci. To i nije čudno s obzirom da je limun jedna od najvećih riznica vitamina C, glavnog zaštitnika našega imuniteta. Izuzetan je u čišćenju organizma od štetnih materija, izbacuje toksine, poboljšava zdravlje pa su se razvile i brojne dijete bazirane na njegovoj učinkovitosti jer osim što ubrzava metabolizam i stvara osećaj sitosti, istovremeno i osnažuje umorno telo.
Kruška
Ova prekrasna, mirišljava i ukusna voćka nekima je glavno obeležje jeseni, zato iskoristite sezonu, jedite ih sveže ili od njih pripremite razna jela. Kruške su izvor vitamina– C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje, korisna je informacija i kako kruške sadrže folnu kiselinu. Od minerala spomenimo kalcijum, magnezijum i kalijum. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za vaš imunitet, a kako počinje sezona prehlada i gripa, ne zaboravite već danas nabaviti ovo voće.
Grožđe
Iako postoji više vrsta grožđa, koju god odabrali, osvežićete telo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima. Ove letne bobice obiluju vitaminom A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožđa zadovoljiće 25 posto preporučene dnevne količine vitamina C. Ako vas muče napadi gihta ili reumatoidnog artritisa, od velike vam pomoći može biti crveno grožđe koje može ublažiti osećaj boli u tim slučajevima.
Smokve
Smokve sadrže i do 80 posto vode, a istovremeno su voće s najvišom količinom prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Osim što su ukusne, mogu se koristiti za lečenje uboda insekata, a od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Smokve su bolji izvor netopivih vlakana od većine voća koje povoljno deluje na zdravlje debelog creva i pospešuju probavu.
Jabuke
Jabuke su voće koje smatramo vrlo običnim, možda čak i dosadnim, a polako zaboravljamo onu staru “Jabuka na dan tera doktora van”. Prosečno, jedna jabuka sadrži 4.5 grama dijetalnih vlakana.
Kurir.rs/Ordinacija.hr, Foto: Profimedia