Pita s mesom i krompirom
SASTOJCI
1/2 kg kora za pite
1 srednja glavica crnog luka
1/2 kg mlevenog mesa
3 srednja krompira
so, biozačin, biber preliv
3 jajeta
1 dl ulja
1 gušći jogurt
2 dl kisele vode
1 kašičica soli
PRIPREMA
1. Luk iseckati i kratko propržiti na malo ulja. Dodati mu mleveno meso, začiniti po ukusu i dinstati. Za to vreme oguliti i izrendati krompir. Pomešati ga s mesom i lukom, ako je potrebno još malo začiniti. Nakon toga ostaviti da se masa malo prohladi.
2. Pleh veličine 35 sa 25 premazati s malo ulja i staviti koru presavijenu na pola. Nju ponovo premažite s malo ulja i na nju stavite drugu koru, opet presavijenu. Na nju stavite raširite malo nadeva, pokrijte novom korom, pa opet nadev i tako redom ne potrošite sastojke. Poslednje dve kore neka budu bez nadeva.
3. Pitu iseći na komade i zaliti je prelivom (nožem malo razmaknite komade da ga pita bolje upije). Preliv Jaja izmiksati, dodati ulje, jogurt, kiselu vodu i so. Ostaviti 30 minuta da se kore dobro natope, pa pitu peći u rerni zagejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni. Ispečenu pitu ostavite da odstoji 15 minuta i poslužite uz salatu po izboru.