Poznata turska glumica Pelin Karahan, nezaboravna sultanija Mihrimah iz "Sulejmana Veličanstvenog" otkriva nam recept za čuveni turski hleb lavaš, piše Lepa & srećna.
Postoje dve vrste lavaša, s kvascem i bez kvasca. Ovaj drugi, pošto se brzo pravi, odlično može da reši problem ako slučajno u kući ostanemo bez hleba, a neka gladna usta bi da jedu.
Sastojci: 2,5 čaše brašna, 2 kašike kiselog mleka, 1 kašičica soli, 1 čaša vode u koju je dodato malo sirćeta (blago kisela)
Priprema: U činiji lagano pomešati brašno, kiselo mleko i so, pa polako dodajući vodu, zamesiti testo koje treba da je meko poput ušne resice. Od testa praviti loptice nešto veće od oraha (veličina zavisi i od tiganja u kome će se lavaš peći), ostaviti da se malo odmore, pa onda svaku razviti oklagijom da bude veoma tanka. Razvučeno testo peći u zagrejanom tiganja, pečeni lavaš slagati jedan na drugi i dobro pokriti kuhinjskom krpom da se ne osuši. Lavaš se može mazati maslacem, puniti sirom, raznim salatama od povrća ili mesa, a potom uviti u rolnu poput palačinke.
PROČITAJTE JOŠ:
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
(KURIR TV) 10 razloga zašto treba jesti turšiju!