Celer, spanać, šargarepa i cvekla sadrže nitrate koji zagrevanjem postaju nitriti, koji su - kancerogeni
Podgrejana hrana nekima je svakodnevica jer ubrzani tempo života i nemogućnost da se porodica svakoga dana okupi za stolom sprečava domaćice da kuvaju baš svaki dan, pa prave jela koja se i narednih dana mogu konzumirati. Međutim, neku hranu jednostavno ne smemo podgrevati jer postaje štetna za zdravlje.
PEČURKE - ne smeju se podgrevati niti jesti dan nakon pripreme zato što sadrže mnogo belančevina koje nakon toga postaju štetne.
POVRĆE - Celer, spanać, šargarepa i cvekla sadrže nitrate koji zagrevanjem postaju nitriti, koji su - kancerogeni.
RIBA - Ponovno zagrevanje kuvane i dimljene ribe stvara u njoj štetne supstance za naš organizam.
PIRINAČ - Kod njega podgrevanje nije problem, koliko čuvanje nakon kuvanja. On često sadrži spore bacilus cereusa, koje mogu preživeti kuvanje. Ako ga ostavite da stoji na sobnoj temperaturi, one se pretvaraju u bakterije i izazivaju povraćanje i proliv.
Kurir / E.K.
Foto: Shutterstock