Ukusne mandarine tokom hladnijih dana trebalo bi jesti u što većim količinama.
Ovo sočno voće pomaže pri spuštanju lošeg holesterola i štiti srce, a budući da produžava osećaj sitosti, preporučuje se i onima koji se žele rešiti suvišnih kilograma.
Pektin u mandarini sprečava rast nivoa šećera u krvi, a time i osećaj gladi. Njeni sastojci, vitamin C i vitamini skupine B, minerali, kalcijum, magnezijum, cink i kalijum, pozitivno deluju na zdravlje mozga poboljšavajući njegove funkcije što doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji.
Osim za mentalnu bistrinu, korisna je i za lepotu – mandarina je bogata antioksidansima koji sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, stoga je odlično sredstvo za negu lica. Razgradnjom beta-karotena iz mandarine sintetizira se vitamin A koji je zaslužan za baršunastu kožu.
Mandarina će vam pomoći i da očuvate mladoliki izgled kože - zahvaljujući bogatstvu antioksidanasa štiti od slobodnih radikala. Novija istraživanja takođe pokazuju da mandarine sadrže materiju nobletin koja pomaže u borbi protiv pretilosti, čuva zdravlje arterija i štiti od dijabetesa tipa 2.
Čak ni koru mandarine ne bi trebalo bacati jer je bogata lekovitim eteričnim uljima.
Kurir.rs/Novi.ba, Foto: Profimedia