Boje voća i povrća nisu samo ukras na tanjiru
Vitamini i minerali koje sadrže pozitivno utiču na naše zdravlje, a svaka boja odgovorna je za održavanje glavnih funkcija u organizmu. Tako crveni plodovi štite srce, zeleni čiste organizam, beli jačaju imunitet, narandžasti su odgovorni za zdravlje kože, a ljubičasti za moždane vijuge i produžavanje životnog veka.
Belo - jača imunitet
Krompir, karfiol, pečurke, beli luk, jabuke i kruške su ogroman izvor važnih nutrijenata koji jačaju imunitet. Belo povrće bogato je vlaknima, magnezijumom i kalijumom. Krompir je izvor vitamina C, sadrži otporan skrob, koji deluje kao zaštitnik probavnog sistema u prevenciji karcinoma i holesterola. Karfiol obiluje vlaknima, a jabuke i kruške sadrže kvercetin, koji je snažan antioksidans.
Savet: Preporučuju se bar dve porcije dnevno belog voća i povrća, a ovo povrće konzumirajte sveže, a ne kuvano.
Crveno - štiti srce
Crveni grejpfrut, grožđe, jagode, višnje, nar, paradajz, crvena paprika, rotkvice... svi ovi plodovi su bogat izvor karotena i antioksidansa važnih u zaštiti krvnih sudova, u održavanju koncentracije i sprečavanju infekcija.
Savet: Kako biste stvorili naviku konzumiranja crvenih plodova, jednostavno ih ubacite u svaki obrok.
Zeleno - čisti i obnavlja organizam
Spanać, zelena salata, brokoli, kupus, grašak, mladi luk, praziluk, boranija, prokelj, brokoli, avokado i kivi su izvori antioksidansa, gvožđa, folne kiseline, kalcijuma i beta karotena. Njihova funkcija je u čišćenju organizma jer oni telo istovremeno hrane, odmaraju i čiste.
Savet: Dan započnite zelenim smutijem, ručak začinite barenim povrćem, a za večeru pojedite mešavinu zelene salate s malo piletine začinjenu sa nekoliko kapi maslinovog ulja.
Ljubičasto - pospešuje rad mozga
Šljive, grožđe, borovnice, ribizle, kupine, patlidžan, ljubičasti luk... sve su ovo plodovi koji dobro utiču na zdravlje jer pospešuju motoričku koordinaciju, koncentraciju i čuvaju vid.
Savet: Nekoliko suvih šljiva i borovnica ubacite u ovsenu kašu, za ručak u rerni pripremite patlidžan, a luk stavite u salate.
Narandžasto i žuto - štiti kožu
Kajsije, mango, breskve, pomorandže, ananas, bundeva, šargarepa, kukuruz i paprike blagotvorno deluju na naš organizam. Obiluju beta karotenom, kalijumom, fosforom, magnezijumom i kalcijumom, koji hrane ćelije u telu. Antioksidansi koje sadrže pomažu u očuvanju disajnih puteva, ublažavaju upale i zaslužni su za blistavu kožu.
Savet: Sok od sveže ceđenih citrusa deluje poput injekcije vitamina i minerala na organizam. Povrće konzumirajte što kraće termički obrađeno, a idealno je sveže.