Posle zabeleženog slučaja trihineloze kod ulovljene divlje svinje na području Despotovca, veterinarske službe pojačano apeluju na proizvođače da meso provere pre korišćenja i stavljanja u promet. U Pomoravskom okrugu su kontrole pojačane.
Meso zaražene divlje svinje nije dospelo u promet, jer su lovci, kako to zakon nalaže, meso odneli na pregled.
Važno je da pregled rade stručne osobe i da se pre konzumiranja pregleda meso svake životinje. U klanicama se uzorkovanje obavlja uz strogu kontrolu inspektora, a najveći rizik je kod individualnih proizvođača i tu, kažu veterinari, odziv nije zadovoljavajući.
"Osim što je to zakonska obaveza, to je i najsigurniji način da se spreči pojava bolesti kod ljudi zbog toga što kod životinja ne postoje klinički znaci bolesti. Životinja izgleda potpuno zdravo, a u sebi može da nosi parazite koji mogu da budu potpuno fatalni po zdravlje ljudi", rekao je veterinar Zoran Rašić, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Jagodini.
Objašnjava da se u laboratorijama tog instituta uzorci čuvaju 60 dana od dana pregleda, što je, kako kaže, otprilike dva perioda inkubacije za pojavu bolesti kod ljudi.
"Ne postoji nijedan opravdani razlog da ljudi ne donose uzorke na pregled i tako spreče pojavu bolesti u svojim porodicama", ističe Rašić.
Od početka godine u Veterinarskom specijalističkom institutu u Jagodini pregledano je 811 uzoraka mesa.
"Ono na šta bi trebalo da se obrati pažnja je da se sve starosne kategorije pregledaju - da li je to prase, da li je to svinja, nema veze. Kolega iz Požarevca je našao zaraženo prase koje je imalo celih 12 kilograma. Starosna kategorija i težina ne igraju nikakvu ulogu", rekao je veterinar Dušan Simonović, saradnik za mikrobiologiju.
Trihinelozu čovek dobija konzimirajući zaraženo meso svinje i divljači, a bolest, kažu lekari, nije naivna jer može da ubije. Larve ovog parazita u mišićima ruku i nogu mogu da ostanu i do 30 godina.
Trihinoskopski pregled košta 484 dinara, a ako se pregleda meso divlje svinje to košta 1.800 dinara jer se obavlja metodom digestije.
(Kurir.rs/RTS/Foto: Profimedia)